Makkie: zo maak je zelf bloemenvoeding in een handomdraai

Geen zakje bloemenvoeding bij je boeket gekregen? Zo houd je de bloemen toch vers

Een mooie bos bloemen wil je natuurlijk zo lang mogelijk vers houden, maar hoe doe je dat als je geen bloemenvoeding bij je boeket hebt gekregen? Simpel: je maakt de voeding zelf met deze ingrediënten die je vast al in huis hebt!

Langer mooi

De juiste voeding voor je bloemen zorgt ervoor dat je langer kunt genieten van de fleurige pracht en praal. Schuin afsnijden en in voldoende water zetten zijn natuurlijk de eerste stappen, maar het toevoegen van zo’n zakje bloemvoeding helpt echt. En dat is goed nieuws, want er hangt soms best een prijskaartje aan een mooi boeket. Heb je bij de bloemenwinkel toch geen zakje bloemvoeding meegekregen? Dan is het gelukkig heel eenvoudig zelf te maken.

Drie ingrediënten

Vaak bestaat bloemenvoeding uit slechts drie hoofdingrediënten. Dit zijn citroenzuur, bleek, en suiker. Oftewel: bestanddelen die jij waarschijnlijk ook wel in de keukenkastjes hebt staan! Citroenzuur verlaagt de pH-waarde van het water, wat vers gesneden bloemen vaak aangenaam vinden. Suiker werkt als een voedingsstof, de bloemen ‘eten’ dit als het ware nu ze zijn losgesneden van de plant. Bleek is misschien een verrassend ingrediënt, maar dit schoonmaakgoedje helpt om het water te reinigen en ervoor te zorgen dat er geen schadelijke bacteriën in de vaas rondzwemmen.

Waarschuwing

Let op! Als je zelf bloemenvoeding maakt, is het heel belangrijk om de juiste verhoudingen aan te houden. Als je de verkeerde hoeveelheden gebruikt, kan dit irritatie opleveren aan ogen en neus. Giet ongebruikte bloemenvoeding direct weg door de gootsteen en bewaar het niet.

Zo maak je zelf bloemenvoeding

  • Zet 1 theelepel suiker, 1 theelepel bleek, 2 theelepels citroen- of limoensap en 950 milliliter water klaar.
  • Doe het water in de vaas.
  • Meng de suiker, bleek en citroen- of limoensap in een grote kom, totdat de suiker bijna volledig is opgelost. Blijf goed roeren totdat je een bijna helder mengsel krijgt.
  • Giet het mengsel in de vaas en roer, zodat het zich goed met het water vermengd.
  • Zet onmiddellijk je verse bloemen in de vaas.
  • Geniet langer van je mooie boeket!

Extra tip

Beginnen je bloemen na een paar dagen toch te verwelken? Probeer dan eens om ze opnieuw af te snijden aan de onderkant en ze in vers water te zetten. In veel gevallen kunnen ze dan net weer iets langer mee.

Lees ook: Uit onderzoek gebleken: deze bloemen werken goed voor je humeur

Bron: The Spruce | Beeld: Pexels