Zilvervisjes in huis? Met deze zelfgemaakte val kom je ervan af

zilvervisjes

Eindelijk een manier om voor eens en voor altijd af te rekenen met de vervelende beestjes

Zilvervisjes zijn in de meeste huishoudens een nogal ongewenste gast. Niet zo gek, want niemand zit te wachten op glibberende beestjes die zichzelf razendsnel voortbewegen. Als zilvervisjes zich eenmaal gevestigd hebben, is het ook nog eens heel moeilijk om ervan af te komen. Toch kan het wel: namelijk met een zelfgemaakte val.

Vochtig en warm

Zilvervisjes worden ook wel suikergasten genoemd en zijn zilvergrijze insecten zonder vleugels met fijne schubben en lange voelsprieten. Omdat ze zich graag vestigen in warme en vochtige ruimtes, zul je ze met name tegenkomen in de badkamer of de keuken. Daarnaast hebben ze een voorkeur voor nieuwbouwhuizen vanwege het vocht dat daar nog uit het verse beton dampt. In tegenstelling tot wat veel gedacht wordt, verschijnen ze dus niet bij je thuis omdat je huis vies is.

Duizend eitjes

Hoewel zilvervisjes ronduit zo’n twee jaar leven, leggen ze in die korte tijd duizenden eitjes. Makkelijk om ze te bestrijden is het dus op z’n zachts gezegd niet. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat (meer) zilvervisjes ongenodigd je huis binnenkomen. Het is vooral belangrijk om de luchtvochtigheid zo laag mogelijk te houden. Ventileer dus goed, zet regelmatig de ramen tegen elkaar open en zet de verwarming niet hoger dan 20 graden (je energierekening zal je ook dankbaar zijn).

Zelfgemaakte val

Zit je huis al vol zilvervisjes, dan kun je ze zelf in de val lokken. Dat doe je door een geschilde aardappel of een stukje brood in een zakje te doen. Houd er een kleine opening in, leg het op de grond en je zult zien dat je beestjes er vanzelf op afkomen. Als je een beetje honing toevoegt, blijven hun pootjes plakken en ben je van ze af.

Lees ook: Levensvraag: kun je je vaatdoekjes bij de gewone was doen?

Bron: AD | Beeld: Adobe Stock