Zo bereid je je elektrische fiets voor op de winter

elektrische fiets

Met een gerust hart door de kou op je elektrische fiets

De winter is weer in aantocht en de temperaturen zijn langzaam aan het dalen. Toch willen veel Nederlanders ook in de winterkou op pad met hun elektrische fiets. Dit vraagt om de nodige voorbereiding. Wij vertellen je hoe je je elektrische fiets winterklaar maakt.

Remkabels en losse schroeven

Een goede eerste stap bij de wintervoorbereidingen is het controleren van de remkabel van je fiets. Als er vocht in de remmen zit, kan de remkabel namelijk vastvriezen. Je kunt de controle van de remkabel zelf uitvoeren, maar het wordt aangeraden daarvoor langs te gaan bij de fietsenmaker. Dan weet je zeker dat de controle goed wordt uitgevoerd. Diegene kan dan ook meteen het frame van je fiets schoonmaken en controleren of alle schroeven stevig vastzitten. Wat je zelf nog kunt doen? In de loop van de weken vaseline op de schroeven van je fiets smeren, zodat ze niet vastroesten.

Accu van je elektrische fiets

De accu van je elektrische fiets kan veel problemen ervaren door koud weer. Als je de accu te lang in een koude ruimte laat liggen, kan hij ontladen. Dat betekent dat hij onbruikbaar wordt en je een nieuwe moet kopen. Het is daarom verstandig om de accu van je elektrische fiets niet in je schuur te bewaren, maar binnenhuis. Een extra tip is om een thermische hoes voor de accu te kopen. Zo’n hoes zorgt ervoor dat de temperatuur van de accu constant blijft, zodat hij zo lang mogelijk meegaat. Wel zo handig!

Ook het opladen van de accu van je fiets kun je het best binnen doen. Het is daarbij belangrijk dat je de accu niet direct aan de lader legt als je thuiskomt van een fietstocht. Als je eerst een half uur wacht, kan de accu binnen opwarmen. Dan kan hij niet ineens stukgaan door de combinatie van het temperatuurverschil en de stroomtoevoer.

Vermogen van de accu

Hoe voorzichtig je ook bent met je elektrische fiets, hij heeft een minder grote actieradius in de herfst en de winter. Volgens De Fietsersbond komt dat doordat kou direct effect heeft op het vermogen van de accu. Dat kan ervoor zorgen dat de accu maar op halve kracht werkt en je minder kilometers kunt afleggen met je fiets. Helaas kun je daar niks aan doen: het hoort bij de winterse omstandigheden. Wat je wél kunt doen, is ook op koude dagen af en toe een rondje fietsen. Je weet dan zeker dat de accu blijft werken. Vlak na een hagelbui of sneeuwstorm is dat natuurlijk niet aan te raden. Gelukkig heeft Nederland ook genoeg winterse dagen waarop je prima op pad kunt!

Lees ook: Winterkleding uit de kast? Met deze tips krijg je die muffe geur eruit

Bron: MAX Vandaag, Fietsersbond | Beeld: Pixabay