Zo kom je af van de schimmel op je ramen!

schimmel

Goed om te weten!

Nu de temperaturen telkens van koud naar warm gaan, betekent dat dat de kans op vocht op en rondom je ramen aanzienlijk groter wordt tijdens deze dagen. En als je vocht op en rondom je ramen hebt, vergroot dat de kans op schimmel. Iets wat je niet wil! Maar hoe kom je ervan af? En nog beter: hoe voorkom je het?

Hoe ontstaat het

Natuurlijk wil je schimmel het liefst voorkomen, maar hoe doe je dat eigenlijk? Allereerst is het handig om te weten hoe schimmel eigenlijk ontstaat. Eigenlijk kan schimmel overal ontstaan als het er maar vochtig is. Automatisch komt dit dus vaker voor op ramen, omdat de kou buiten en de warmte binnen ervoor zorgen dat je ramen sneller vochtig worden en ook vochtig blijven. Houd jij je ramen dus niet goed genoeg droog? Dan kun jij dus gaan rekenen op beschimmelde kitranden, kozijnen of vensterbanken.

Bestrijden

Om schimmel te bestrijden heb je niet veel dingen nodig. Sterker nog, het enige wat je nodig hebt is een goede ventilatie. We snappen dat het raar klinkt om je raam open te houden tijdens de koude dagen, maar het helpt echt! Onthoud dit: hoe beter je je huis ventileert, hoe meer schimmel je voorkomt. Heb jij ventilatieroosters boven je raam, dan kan dat ook al een hoop helpen als je deze openzet.

Aanpakken

Ventileer jij je huis nou wel goed en spot je toch ineens schimmel in de hoeken van je raam, dan is het belangrijk om dit meteen aan te pakken. Pak je allesreiniger en boen erop los. Heeft de schimmel nou een plekje gevonden op hout, kitranden of rubber, dan kun je het beste de soda erbij pakken. Doe dit alleen wel met een vochtig doekje of sponsje! Als je dit namelijk met een droge doek doet, komen er stofjes vrij die je liever niet in je longen wil krijgen. Gebruik je een vochtige doek, dan blijven deze stofjes plakken op de doek.

Er is ook altijd nog een kans dat ook de soda niet werkt tegen het bestrijden van schimmel. Dan is de enige optie nog chloorwater. Geen enkele schimmel kan daar tegenop. Heb je dit nou niet in huis? Dan kun je altijd nog schimmelreiniger kopen. De schimmelreiniger moet je een nachtje laten inweken en tada: de schimmel is zo goed als verdwenen.

Lees ook: Aha: zo lang (of kort) douchen we tegenwoordig gemiddeld

Bron: Flair | Beeld: iStock