Zo krijg je vlekken van rood fruit uit je kleding

vlekken rood fruit

Vaak is zo’n vlek hardnekkig en moeilijk te verwijderen.

Je kent de frustrerende situatie wel: knoeien met je smoothie op je witte blouse. Behalve dat je je moet omkleden, moet je ook meteen aan de slag met de vlekken. Rood fruit is namelijk erg hardnekkig en vraagt om een speciale aanpak om uit je kleding te krijgen.

Vlekken verwijderen

Wijn, tomatensaus en chocola kunnen vreselijke vlekken in je kleding veroorzaken. Maar niet alleen deze etenswaren zijn een ramp, ook rood fruit zoals aardbeien, frambozen en kersen zijn een nachtmerrie. Het is altijd het beste om een vlek meteen uit je kleding te halen. Een opgedroogde vlek is namelijk helemaal in de stof getrokken en is moeilijker te verwijderen. Dep daarom meteen met een doekje met koud water op de vlek, maar ga niet wrijven. Door te deppen neem je de viezigheid op met de doek, terwijl je door te wrijven de vlek juist dieper in het materiaal werkt en de stof kunt beschadigen.

Vlekkenmiddel

Mocht de vlek toch zijn ingetrokken, dan kun je het kledingstuk een paar uur laten weken in een sopje van karnemelk en citroensap. Vanwege de hoge zuurgraad zal het mengsel de viezigheid uit je kleding bijten.

Keukenmiddeltjes met een hoge zuurgraad zijn ook bij verse vlekken een goed hulpmiddel. Natuurazijn of citroensap werkt heel goed, maar alleen als de stof niet te delicaat is en tegen een stootje kan. Druppel een beetje op de vlek en laat het kort inweken. Spoel de vlek goed uit, dep wasmiddel op de vlek, en was daarna de kleding in de wasmachine volgens het waslabel.

Kokend water

Wil je het anders aanpakken dan met keukenmiddeltjes? Draai dan je vieze kledingstuk binnenstebuiten en giet kokend water over de vlek vanaf de achterkant, maar controleer wel eerst of de stof tegen kokend water kan. Daarna kun je de stof laten weken in een lauw sopje.

Lees ook: Hoe verwijder je tandpastavlekken uit kleding?

Bron: MaxVandaag | Beeld: Pexels / Teona Swift