Zo kun je kamerplanten afstoffen zonder ze te beschadigen

afstoffen

Zo houd je je planten in optimale conditie

Planten ‘in het wild’ zijn eigenlijk nooit stoffig, omdat regenbuien en vochtige lucht ze schoonhouden. Bij planten in huis is dat een ander verhaal: daar kan na een tijdje stof op terechtkomen. Het ziet er niet mooi uit en is niet goed voor de gezondheid van je planten. Hoe kun je planten afstoffen zonder ze te beschadigen? Wij geven je een aantal tips.

Voorzichtig afstoffen

Als er een laag stof op je planten ligt, zorgt dat ervoor dat licht wordt tegengehouden en dus niet bij de bladeren komt. Ook raken de bladmondjes verstopt door het stof. Het afstoffen van je planten is dus een must, maar hoe doe je dat zo voorzichtig mogelijk? Wij zetten een paar tips voor je op een rijtje.

Bladsoorten

Iets wat belangrijk is om je te realiseren, is dat je niet alle planten kunt afstoffen. Planten die kleine haartjes of een duidelijke beschermlaag op hun bladeren hebben (denk aan vetplanten), kun je bij een afstofrondje beter overslaan. Wil je die planten per se afstoffen? Doe dat dan met een zachte make-upborstel, niet met water.

Planten die grote en robuuste bladeren hebben, vangen het meeste stof. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Gatenplant of Rubberplant. Hoe je planten moet afstoffen, hangt van de bladsoort af. Hieronder zetten we de methoden voor verschillende bladsoorten op een rijtje.

Sterk, teer of robuust

Hebben je planten sterke bladeren? Dan kun je met een statische plumeau aan de gang. Zijn de bladeren van je planten meer robuust? Dan is een vochtige doek of een stofdoek de juiste optie. Maak die doek een beetje na, verwijder het stof en spoel de doek na elke plant goed om. Daarmee voorkom je dat eventueel ongedierte of een plantenziekte van je ene op je andere plant overgaat.

Hebben je planten tere bladeren? Dan kun je ze het beste eens in de zoveel tijd sproeien, zodat het stof er vanzelf van afspoelt. Je kunt dat zelf doen in de wasbak of douche, maar je kunt de planten ook op een regenachtige dag buiten zetten. Natuurlijk vocht laat geen kalkresten achter op de bladeren, kraanwater wel. Zorg er in alle gevallen voor dat je de pot zo goed mogelijk afdekt, zodat de kluit van je plant niet doordrenkt raakt en gaat schimmelen.

Lauwe melk

Tot slot een extra tip: je kunt ook lauwe melk gebruiken om je planten stofvrij te maken. Door met lauwe melk te werken verwijder je niet alleen het stof, maar zorg je er ook voor dat de bladeren van je planten nog wat meer gaan glanzen.

Lees ook: Handig om te weten: zo geef je hangplanten water

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pixabay