Zo maak je de lenteschoonmaak zo ecologisch én leuk mogelijk

Schoonmaak

Alles weer fris en fruitig!

De lente is inmiddels begonnen, dus dat betekent dat het tijd is voor een goede lenteschoonmaak. Het is niet altijd een leuke klus, maar na de schoonmaak is het toch weer fijn als alles glanzend en schoon is. Met deze tips maak je de lenteschoonmaak zo ecologisch én leuk mogelijk.

Een groot deel van de mensen doet in het begin van de lente een grote schoonmaak. We ruimen het huis op, poetsen alles grondig en maken de tuin klaar voor het voorjaar. De een vindt het heerlijk om zo’n grote schoonmaak te houden, de ander kijkt er heel erg tegenop. Met deze tips zorg je ervoor dat je het schoonmaken zo leuk én ecologisch mogelijk maakt.

Ecologisch verantwoord

Om je lenteschoonmaak zo ecologisch verantwoord te houden kun je gebruik maken van helder water uit de regenton. Dit water maakt net zo goed schoon als water uit de kraan. Daarnaast is het belangrijk om geen verschillende producten te mengen die hetzelfde werk doen. Gebruik dus bijvoorbeeld niet én een wc-blokje én een wc-reiniger. Door maar één van de twee te gebruiken heb je precies hetzelfde resultaat.

Bleekwater en chloor zijn bijtende producten, voor een ecologische variant kun je beter kiezen voor een groene zeep of een reiniger die volledig vrij is van chemicaliën. Om vervelende geurtjes weg te krijgen kun je kiezen voor bicarbonaat. Het is milieuvriendelijk en een natuurlijk product dat biologisch afbreekbaar is. Het is dus de ideale vervanger voor chemische schoonmaakmiddelen.

Wij snappen het wel: lekker veel product gebruiken zodat je de geur goed ruikt. Toch is dit niet handig, te veel product kan namelijk zorgen voor strepen, vegen of een plakkerig gevoel. Een klein scheutje allesreiniger in een volledige emmer is bijvoorbeeld al voldoende.

Zo maak je schoonmaken leuk

Soms heb je er gewoon echt even geen zin in, maar zodra je huis weer schoon is voelt het heerlijk. Om de drempel toch iets minder hoog te maken, kun je een aantal dingen doen om schoonmaken leuker te maken. Start bijvoorbeeld je lenteschoonmaak op een dag wanneer het mooi weer is. Zo kun je de ramen en deuren openzetten voor wat frisse lucht, maar is het ook lekker om eventueel in de tuin aan de slag te gaan.

Door samen schoon te maken, maak je het een stuk leuker! Trommel daarom vrienden of familieleden op en maak er een leuke activiteit van. Hoe meer mensen, hoe sneller de klus geklaard is. Daarnaast is het handig om van te voren een plan van aanpak te maken. Wat wil je precies allemaal doen? Maak er een lijstje van en vink af zodra je klaar bent met datgene wat je zou schoonmaken. Een goede motivatie om zo je gehele lijstje af te werken.

Lees ook: Hoe vol kan de vaatwasser nu echt? 4 vragen over de vaatwasser beantwoord

Bron: Flair |Beeld: Pexels

Array