Zó vaak moet je de voerbak van je huisdier schoonmaken

voerbak

Het is vaker dan we dachten!

Misschien ken je het wel: even snel de brokjes bijvullen of het water verversen. Het écht schoonmaken van de voerbak stellen we vaak uit, terwijl het belangrijk is dat dit vaak genoeg gebeurt. Schimmels, bacteriën en onaangename luchtjes hopen zich namelijk op in de voerbak, waardoor het onhygiënisch is en je huisdier er misschien niet meer uit wil eten en drinken. 

Broedplaats voor bacteriën

Voerbakken van huisdieren moeten regelmatig schoongemaakt worden. Ook al ziet hij er schoon uit, dan is hij dat vaak niet. Als de voerbak niet schoongemaakt wordt, kan het een broedplaats worden van allerlei schimmels, bacteriën en parasieten, waardoor je huisdier zelfs ziek zou kunnen worden. Noodzaak dus om de bakjes van je huisdier schoon te maken!

Door de voerbak dagelijks schoon te maken, verklein je de kans op schimmels, bacteriën en parasieten. Staat de voerbak buiten, dan kun je het beste 2 keer per dag de voerbak schoonmaken.

Voerbak schoonmaken

Even snel de voerbak afspoelen of met een doekje erdoorheen is niet voldoende. Je dient de voerbak grondig te reinigen met heet water en afwasmiddel, om écht alle schimmels, bacteriën en parasieten te verwijderen. Het beste kun je hiervoor een aparte afwasborstel gebruiken, zodat het niet in contact komt met je eigen servies. Spoel altijd goed na met water, zodat er geen resten van afwasmiddel achterblijven. Honden en katten hebben tenslotte een sterke neus en houden niet van afwijkende geuren bij hun voedsel.

Materiaal van de voerbak

Bij voorkeur kun je kiezen voor een voerbak van glad materiaal, zoals roestvrij staal of steen. Dit is namelijk makkelijker schoon te maken dan bijvoorbeeld plastic. Bij plastic ontstaan nog wel eens krasjes waar viezigheden moeilijker uit te verwijderen zijn. Extra fijn: een stenen voerbak blijft beter op zijn plek en kan jouw huisdier dus moeilijker verplaatsen tijdens het eten.

Lees ook: Goedkoop eten op vakantie? Ga naar deze Europese landen

Bron: Max Vandaag | Beeld: Adobe Stock