Zo vaak moet je je kleding écht wassen

kleding wassen

Aha!

Gooi jij je was meestal na een keer dragen al in de wasmachine, of trek jij dat ene vest eerst nog een paar keer aan voordat je ‘m wast? Iedereen wast zijn/haar kleding natuurlijk allemaal op een andere manier. Maar hoe vaak moet je je kleding nou écht wassen? Wij hebben het antwoord. 

Vind een routine

Het is natuurlijk even zoeken naar de wasroutine die voor jou het beste werkt. Soms heb je er geen zin in of juist geen tijd voor. Jammer genoeg draait je wasmachine niet uit zichzelf wasjes, waardoor je de juiste balans moet vinden. En dat kan soms lastig zijn, al helemaal als je niet weet hoe vaak je je kleding moet wassen. Toch zijn er wel een aantal regels die je het beste kun naleven. Zo zijn er kledingstukken die je na een keer dragen, meteen moet wassen. Denk aan: sokken, onderbroeken, panty’s, leggings en sportkleding. Waarom? Deze kledingstukken komen heel erg vaak en snel in aanraking met zweet. En je wil natuurlijk niet in stinkende kleding rondlopen, toch?

Bacteriën

Eerlijk is eerlijk: iedereen heeft wel eens een shirtje vaker aangedaan als eigenlijk zou moeten. Oké, het ruikt dan niet zo fris meer maar parfum en deo kunnen wonderen doen, althans dat dacht je dan. Echter kan geen een geurtje op tegen de viesheid van een kledingstuk, waardoor je deze gewoon in de wasmachine moet gooien. Ook het kledingstuk even buiten laten luchten is hierbij geen oplossing.

Ook kleding even snel in de droger gooien helpt ook niet, zo vertelt dr. Anthony Rossi aan CNN. Oké, misschien verdwijnt de geur dan wel eventjes, maar alle bacteriën blijven gewoon zitten. Je vieze kleding in de wasmachine gooien is dus echt de enige oplossing.

Hoe vaak moet je je kleding wassen?

Maar hoe vaak moet je je kledingstukken nou écht wassen? Dat is simpel: kledingstukken waar je altijd iets onder draagt, denk bijvoorbeeld aan jassen of vesten, hoeven niet linea recta de wasmachine in als je ze hebt gedragen. En omdat deze kledingstukken je huid niet meteen raken, kunnen bacteriën ook niet ontstaan. Was deze kledingstukken dus maximaal één á twee keer per week. Wij raden je daarnaast aan om altijd naar je eigen gevoel en reuk te luisteren. Stinkt dat ene leuke topje of zitten er vlekken in? In de was ermee!

Lees ook: Lekker makkelijk: deze verrassende fruitsoorten eet je gewoon mét schil

Bron: Margriet | Beeld: Pexels