Zó vaak moet jij je waterkoker ontkalken

waterkoker ontkalken

Aha!

Kan jij je niet meer herinneren wanneer jij voor het laatst jouw waterkoker hebt ontkalkt? Dan is het wellicht hoog tijd om dat een keertje te doen. Het is namelijk erg belangrijk om dit regelmatig bij te houden. Wij vertellen je daarom precies hoe jij je waterkoker het beste ontkalkt. 

Kalkrand

Je hebt het vast wel eens gezien in je waterkoker: die witte kalkrand. Het ziet er niet alleen onsmakelijk uit, maar het kan er ook nog eens voor zorgen dat de warmte niet goed geleidt. Dit kan er dan ook voor zorgen dat je water er langer over doet om te koken. Toch is dat niet het vervelendste. Zo komen de stukjes kalk ook in je theekop terecht. Het is dus belangrijk om je waterkoker regelmatig schoon te maken. Maar hoe doe je dat?

Flesje ontkalker

Gelukkig zijn er een aantal verschillende manieren om een waterkoker schoon te maken. Zo heb je bijvoorbeeld flesjes ontkalker, die je gewoon in de supermarkt kunt kopen. Wel is het dan verstandig om goed te lezen of het ook daadwerkelijk bedoeld is voor een waterkoker. Het enige nadeel? Het is en blijft een chemisch middeltje, waardoor het niet per se heel goed is. Wil je iets hebben op natuurlijke basis? Zoek dan naar schoonmaakazijn of citroensap.

Schoonmaakazijn of citroensap

Ook kun je je waterkoker schoonmaken met wat schoonmaakazijn of met wat citroensap. Let wel, als jij schoonmaakazijn gebruikt moet je hier altijd een beetje water aan toevoegen. Zet de waterkoker dan aan en laat dit dan eventjes een kwartiertje afkoelen. Giet daarna de waterkoker leeg en zet hem dan zo’n drie keer opnieuw aan met schoon water tot dat er geen azijn meer achterblijft in de waterkoker.

Baking soda

Als laatste optie kun je altijd nog kiezen voor baking soda. Hier strooi je 200 tot 225 gram van in de waterkoker en voeg daar dan water aan toe. Nee, daarna zet je hem niet aan. Je laat het gewoon lekker een paar uur staan. Wanneer jij denkt dat het wel lang genoeg heeft geduurd, spoel je je waterkoker helemaal schoon en vul hem met nieuw water. Kook het dan net zo lang door totdat er geen baking soda meer in de waterkoker zit. Easy!

Lees ook: En huishoudens met een laag inkomen zullen hier het meest last van hebben

Bron: Libelle | Beeld: Pexels