Zó vaak zou je je beddengoed moeten wassen

beddengoed

Goed om te weten!

Er is natuurlijk niks lekkerder dan in een schoon, fris en opgemaakt bed te liggen. Maar, hoe vaak zou je eigenlijk je beddengoed moeten wassen? Wij zijn op onderzoek uitgegaan en kunnen je vertellen hoe vaak je jouw beddengoed in de wasmachine moet stoppen.

Controleren op vlekken

Volgens Carolyn Forte, directeur van het Good Housekeeping Institute Cleaning Lab, is het niet nodig om je lakens te wassen als er geen vlekken in zitten. “Wel is het een goed idee om je kussenslopen te controleren op bijvoorbeeld make-up vlekken.” Zie je die? “Gebruik dan een voorwas vlekverwijderaar gevolgd door wasmiddel voor het verwijderen van de vlekken.”

Wasmachine

Natuurlijk kun je je beddengoed ook in de wasmachine gooien. De wat nieuwere wasmachines hebben zelfs een speciaal programma om lakens te wassen. Heeft jouw wasmachine dit nou niet, dan moet je kiezen voor het ‘normale’ programma in plaats van een wat heftiger programma. “Lakens hoeven niet overmatig te worden geschud om schoon te worden”, aldus Forte.

Hoe vaak wassen

Om de reiniging van je lakens nog wat meer te stimuleren, moet je ervoor zorgen dat je de watertemperatuur wat hoger zet. Kies dus wél voor de heetste watertemperatuur. “Hoe heter het water, hoe meer bacteriën je doodt”, stelt Forte. Bedlakens kunnen namelijk heel veel bacteriën verzamelen die je met het blote oog niet kunt zien.

Maar nu zijn we natuurlijk wel benieuwd hoe vaak je je beddengoed moet wassen, aangezien het een bron van heel veel bacteriën kan zijn. “Het langste dat je moet wachten met het wassen van je beddengoed is twee weken”, vertelt Forte. “Wekelijks is zelfs nog beter. Ben je allergisch voor stof of pollen, of zweet jij of je partner overmatig veel in de nacht? Was je beddengoed dan meerdere malen per week”, adviseert Forte.

Lees ook: Hierom heb je meer behoefte aan gezelligheid als het koud is

Bron: Good Housekeeping | Beeld: Pexels