Zó vaak zou je je beddengoed moeten wassen

beddengoed

Was jij het vaak genoeg?

Frisse en schone lakens, die ook nog eens heerlijk ruiken: er is niks fijner dan een bed dat net verschoond is. Maar weet jij eigenlijk hoe vaak je beddengoed nu echt verschoond moet worden? Waarschijnlijk vaker dan je denkt.

Bacteriën

Je bed zit vol met bacteriën, schimmels, mijten, dode huidcellen en allergenen. Je ziet ze misschien niet, maar ze zijn overal om je heen. Microbioloog Philip Tierno, van het New York University’s Langone Medical Center, beaamt dat we niet alleen in de buitenlucht slechte bacteriën tegenkomen. Bacteriën die van onze huidcellen, zweet, haar, make-up en gezichtcrèmes komen nestelen zich, net als jij, heerlijk in jouw schone lakens zodra je hoofd het kussen raakt. En eigenlijk is het dus heel logisch: hoe langer je het wassen van je beddengoed uitstelt, hoe meer tijd de beestjes hebben om zich te vermenigvuldigen.

Hoe vaak wassen?

Maar hoe vaak moet je het beddengoed nou precies wassen? “Minstens één keer in de week”, stelt Tierno. Hoewel het per specifieke situatie verschillend kan zijn. Want douche jij elke avond voordat je in bed stapt of juist nadat je bent opgestaan? En haal je je make-up er elke avond af of laat je het stiekem zitten?

Als je daarnaast ook nog allergisch bent voor huisstof en huisstofmijten, is het nog belangrijker om regelmatig je beddengoed te wassen. Maar ben je allergisch voor wasmiddel en wasverzachter? Dan is het misschien niet zo’n verstandig idee om je lakens vaak in de wasmachine te stoppen. In dat geval kun je ze beter regelmatig buiten laten luchten.

Wastips

Minimaal één keer in de week je beddengoed wassen dus, of in elk geval eens in de twee weken. Doe jij dat al, of zou je het eigenlijk iets vaker moeten doen? Wij hebben in elk geval nog een aantal handige wastips, zodat je lakens extra fris en fruitig worden.

  • Heb je nieuw beddengoed gekocht? Was het dan altijd voordat je het gaat gebruiken. Op die manier neemt de stof vocht beter op.
  • Was je dekbedovertrek en lakens op 60 graden. Dat is de minimale temperatuur die huisstofmijten, schimmels en bacteriën doodt.
  • Stop de trommel niet te vol. Grote stukken textiel, zoals lakens, hebben de ruimte nodig om optimaal schoon te kunnen worden.

Lees ook: Zo kun je een elektrische deken het beste wassen

Bron: Women’s Health | Beeld: Pexels