Zo verkoop jij je eigen huis

huis verkopen

In de verkoop ermee!

Op dit moment worden alle records op de huizenmarkt gebroken. Voor iedereen die een huis zoekt is er schaarste en is een bezichtiging plannen al een hele opgave. Toch is dit ook goed nieuws voor iedereen die zijn of haar huis voor een hoge prijs wil verkopen. De mogelijkheid om je eigen huis te verkopen zonder makelaar wordt dan ook steeds populairder.

Verhuizen

Je hebt eindelijk de beslissing gemaakt; je gaat toch je huis verkopen. Je kunt dit doen via een makelaar maar tegenwoordig kun je ook gemakkelijk zelf je huis verkopen. Het voordeel van een makelaar is natuurlijk de kennis en het netwerk, en als je een nieuw huis zoekt heeft dit zo z’n voordelen. Toch bespaar je een hoop geld als je ervoor kiest om je eigen huis te verkopen. Daar tegenover staat alleen wel dat je er veel tijd aan kwijt bent door het adverteren, maken van eventuele reclameborden, bezichtigingen organiseren en onderhandelen.

Adverteren

Makelaars nemen veel voordelen met zich mee waaronder het materiaal dat gebruikt kan worden voor de verkoop. Als je zelf je eigen huis gaat verkopen moet je hier uiteraard zelf voor zorgen. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar via internet kun je makkelijk zelf reclameborden bestellen die passend zijn voor de verkoop van huizen, zoals immoborden. Je hebt in dit geval ook zelf in de hand wat voor bedrukking er precies op komt te staan, superhandig dus!

Adverteren gaat natuurlijk wel wat verder dan alleen reclameborden plaatsen. Via social media zijn er veel pagina’s waar jij je huis te koop kunt aanbieden. De keuze hiervan start natuurlijk bij je doelgroep. Woon je in een rustige woonwijk met een oudere gemiddelde leeftijd? Dan zou zelfs een advertentie in de krant nog een optie kunnen zijn. Verder zijn er ook websites die speciaal ingericht zijn voor mensen die hun eigen huis verkopen zonder makelaar.

Foto’s

Als je echt alles zelf wilt aanpakken kun je ervoor kiezen om zelf de foto’s te maken. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een camera op zijn of haar telefoon, maar professionele foto’s van je huis gaan verder dan dat. Je kunt ervoor kiezen om jezelf te informeren over hoe je dit het beste kan uitvoeren. Ook kun je kiezen voor eenvoudige foto’s in de hoop dat de interesse van potentiële kopers voldoende aangewakkerd is. Als je dit te veel gedoe vindt kun je er altijd nog voor kiezen om dit uit te besteden en een professionele fotograaf langs te laten komen.

Bezichtigingen

Het adverteren is klaar, de foto’s zijn gepubliceerd en de aanvragen voor bezichtigingen stromen binnen. Wat nu? Zeker in deze tijd is het heel belangrijk om deze aanvragen goed in de gaten te houden. Daarnaast moet je nog kiezen hoe je deze bezichtigingen wilt aanpakken. Kies je voor groepsbezichtigingen? Ga je voor individuele bezichtigingen met een tijdslimiet? Plan je alles op één dag? Wat is het termijn dat men tijd heeft om te bieden? Wederom veel beslissingen. Naast alles organiseren ben jij natuurlijk ook zelf degene die de bezichtigingen doet. Dit kan superleuk zijn omdat niemand je huis zo goed kent als jijzelf, maar tegelijkertijd moet je ook kunnen incasseren. Niet iedereen is even complimenteus en een kritische opmerking is zo gemaakt. Wel is het extra leuk om de biedingen straks binnen te krijgen zodat je direct kunt zien wie jij over de streep hebt getrokken.

Onderhandelen

Waar het een paar jaar geleden vanzelfsprekend was dat er onder een vraagprijs werd geboden zijn we nu in een tijd beland waarbij het normaal is om flink over te bieden. Goede onderhandeling skills zijn dus een echte must. Laat je extra goed informeren over de precieze waarde en kijk naar vergelijkbare huizen. Raadpleeg ook zeker je omgeving, misschien hebben zij wel iets opgevangen over vergelijkbare huizen en de uiteindelijke verkoopprijs. Let er wel op dat je zelf verantwoordelijk bent voor het papierwerk als de deal rond is. Het opstellen van een verkoopcontract is zo gepiept met een modelcontract. Dit is een template die je zelf zou kunnen invullen. Wel moeten er allerlei formulieren bij geleverd worden zoals een definitief energielabel en een akte van levering. Mocht je hier over twijfelen? Juridisch advies inwinnen blijft altijd een goede optie.

Het verkopen van je eigen huis kost je dus zeker veel tijd. Je kan niet terugvallen op een groot netwerk, je krijgt misschien met aankoopmakelaars te maken en je regelt alles zelf. Het kan daarentegen ook superleuk zijn om je eigen huis te verkopen. Je kan alles doen op jouw manier, in je eigen tempo, de onderhandelingen liggen compleet bij jezelf en het scheelt je waarschijnlijk een hoop geld.

Lees ook: Ga jij verhuizen? Voorkom deze 5 veelgemaakte fouten 

Beeld: Pexels, Gabby K

Array