Zo voorkom je dat je föhn in brand vliegt

föhn brand

Gevalletje liever voorkomen dan genezen

Een föhn die in brand vliegt: het klinkt als iets wat jou nooit zou overkomen. Toch komt het vaker voor dan je denkt, met alle gevolgen van dien. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om verdere escalatie te voorkomen wanneer er tóch brand ontstaat. En misschien nog wel belangrijker: hoe voorkom je brand door het toedoen van een föhn überhaupt?

Houd de föhn schoon

Voorkom dat je föhn in brand vliegt, door hem goed schoon te houden. Door veelvuldig gebruik, kan het rooster aan de achterkant behoorlijk vervuild raken. Dit los je op door het rooster van de föhn af te halen en het goed schoon te vegen met een vochtige doek. Let op: laat het rooster goed drogen voordat je het terugplaatst en de föhn weer in gebruik neemt. Anders loop je het risico om kortsluiting te veroorzaken.

Bij sommige föhns is het niet mogelijk om de achterkant te verwijderen. In dit geval kun je proberen om eerst zoveel mogelijk vuil en stof weg te poetsen met een tandenborstel. Vervolgens kun je een satéprikker gebruiken om het resterende vuil weg te halen.

Oververhitting of beschadigd snoer

Het is helemaal normaal dat een föhn, net als veel andere elektrische apparaten, opwarmt wanneer je hem gebruikt. De föhn moet de warmte echter wel goed kwijt kunnen. Wanneer dit niet mogelijk is, raakt de föhn oververhit en kan hij in brand vliegen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer er haarproducten of stof op de föhn blijven zitten. Dus nogmaals: houd de föhn goed schoon!

Ook kan de föhn in brand vliegen wanneer er beschadigingen aan het snoer zijn. Het snoer kan na verloop van tijd natuurlijk gaan slijten. Dit voorkom je door het snoer niet te strak om de föhn heen te draaien wanneer je deze opbergt. Door de warmte van de föhn kan het snoer hierdoor namelijk beschadigen.

Toch brand?

Wanneer er toch brand of rook ontstaat terwijl je de föhn gebruikt, is het belangrijk om eerst de stekker uit het stopcontact te trekken. Vaak zorgt dit ervoor dat de vlam dooft. Vervolgens is het belangrijk om de föhn op een plek neer te leggen waar het brandgevaar klein is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de wasbak of op de grond. Mocht de vlam dan nog steeds niet doven, pak dan een brandblusser erbij.

Hebben jullie ooit brand in huis gehad? Zo ja, hoe hebben jullie dit destijds opgelost?

Lees ook: ‘Met deze tips ben je goed voorbereid op brand in huis’

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Samen Uit, Samen Thuis?