Ka-ching: zoveel geld en water kost een lekkende kraan

lekkende-kraan

Het bedrag zal je verbazen!

Een lekkende kraan is helaas niet onoverkomelijk. Je draait hem niet goed dicht of er zit iets niet goed vast en je kraan kan al gaan lekken. Naast dat het getik in de gootsteen of wasbak vervelend is, kost het je ook nog eens onbewust een hoop water en geld. Ontzettend zonde, vooral als je weet hoeveel geld je kwijt bent aan een lekkende kraan. 

35.000 liter

Een lekkende kraan lijkt misschien maar weinig water te verliezen, maar op jaarbasis glipt er een hoop ongebruikt water tussendoor. Volgens Waterbedrijf Groningen kan een kraan die tien druppels per minuut lekt in een jaar tijd zorgen voor een verlies van ongeveer 2.000 liter water. Als je een kraan hebt die de hele tijd druppelt, dan komt dit al snel op 35.000 liter water dat je verliest in een jaar.

Straaltje water

Dit is al een hoop water, en het is nog meer als er een straaltje water blijft lopen. Dan kom je jaarlijks al snel uit op 140.000 liter water dat ongebruikt in de gootsteen verdwijnt. Een lekkende kraan lijkt dus misschien onschuldig, maar het kost je flink wat geld. Maar hoeveel geld ben je jaarlijks kwijt aan deze verspilling?

Andere prijs

Hoeveel je voor water betaald, hangt af van waar je in Nederland woont. Elk gebied heeft namelijk een eigen waterleverancier die met andere prijzen werken. Daarnaast verschillen niet alleen de waterprijs per kubieke meter, maar ook de kosten om het water aan te sluiten. Wat je uiteindelijk betaalt hangt dus af van waar je woont.

Op jaarbasis

RTL Nieuws en Libelle hebben dit onderzocht en kwamen op een bizar hoog bedrag. Volgens hen kun je namelijk rekenen op een bedrag van zo’n 124 tot 150 euro per jaar. Zo onschuldig is een lekkende kraan dus niet. Het is daarom een goed idee om de kraan te repareren of te vervangen, zelfs als het maar een klein beetje lekt. Op jaarbasis ben je namelijk alsnog een hoop water én geld kwijt!

Lees ook: Waarom je het toilet altijd moet doorspoelen als je terugkomt van vakantie

Bron: Margriet | Beeld: Pexels