Even badderen: zoveel kost het om een warm bad te nemen

Neem je elke week een warm bad? De kosten lopen op jaarbasis flink op

In de winter zijn er verschillende dingen die we kunnen doen om ons koude lichaam op te warmen. Warme chocolademelk drinken, de thermostaat openzetten, een dikke trui aandoen of lekker badderen. Een warm bad lijkt misschien zo’n lekker goedkope optie, maar klopt dat wel?

Kosten om het bad te vullen

Wanneer we een bad voor onszelf laten vollopen, willen we royaal in het warme water liggen. Gemiddeld heb je ongeveer 115 liter water nodig om die badkuip riant te vullen. Hoeveel die liters water kosten hangt er vanaf of je een gasboiler hebt of een elektrische boiler. Een gasboiler is vaak goedkoper. Gemiddeld kost een bad vullen met water opgewarmd door een gasboiler 0,58 cent. Heb je een elektrische boiler? Dan kost het gemiddeld 0,87 cent om je bad te vullen.

Jaarlijkse kosten

Als je een gasboiler hebt en je elke week in bad gaat, kosten je baddersessies je 30,16 euro per jaar. De kosten lopen op tot 45,42 euro als je een elektrische boiler hebt. Deze prijzen verschillen nogal van douchen. Een douchebeurt van 9 minuten kost gemiddeld 65 liter water, dat is veel minder water dan een bad. Al kun je natuurlijk in een bad langer genieten van het warme water.

Bespaartips

Wil je de jaarlijkse kosten wat beperken? Dan geeft Nibud op haar website nog wat handige tips.

  • Probeer in plaats van 9 minuten slechts 5 minuten te douchen. Hiermee bespaart een gemiddeld huishouden van 2,2 personen 16.000 liter warm water op jaarbasis. En dat komt neer op een schamele 85 euro.
  • Schaf een waterbesparende douchekop aan. Ook hiermee bespaart een gemiddeld huishouden flink wat geld, namelijk 48 euro, er wordt namelijk 8.500 liter warm water bespaart.
  • Sla een badsessie eens over. Natuurlijk hoef je je geliefde bad geen vaarwel te kussen, zeker niet als je er intens van geniet. Ga je vier keer per maand in bad? Probeer daar dan twee keer per maand van te maken.

Lees ook: 4x waarom elke dag even koud douchen goed voor je is

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Nibud | Beeld: Unsplash