Aha: zoveel kost het om de verwarming een graadje hoger te zetten

verwarming

Is dat het waard of kunnen we beter een dikke trui aantrekken?

De herfst is weer begonnen en dat betekent dat veel mensen de verwarming weer aan hebben. Als het in deze maanden een keer koud is in huis, is de verleiding dan ook groot om hem nog één graadje warmer te zetten. Maar hoeveel kost dat eigenlijk?

Graadje hoger

Hoeveel het precies kost als je de verwarming een graadje hoger zet, blijft lastig inschatten. Dit heeft namelijk met veel verschillende factoren te maken en verschilt daarom per persoon. Is je huis geïsoleerd of niet? Heb je enkel of dubbel glas? Het speelt allemaal mee in hoeveel energie je nodig hebt om het huis een graag warmer te krijgen. Ook maakt het uit of je in een appartement, rijtjeshuis of vrijstaande woning woont.

Besparen

Wat we wél met zekerheid kunnen zeggen, is dat je bespaart als je de verwarming niet hoger zet. Het kost je ongeveer 100 euro per jaar als je de kachel één graad hoger zet, dat deelde Milieu Centraal met Radar. En als je helemaal wilt besparen, kun je dit ook andersom doen: zet de kachel eens een graadje lager. Dat bespaart je juist 100 euro per jaar.

Hogere energieprijzen

Een belangrijke kanttekening is dat de informatie van Mileu Centraal uit 2020 komt. Inmiddels stijgen de energieprijzen in hoog tempo. Inmiddels liggen de energietarieven zelfs al twee keer zo hoog als een jaar geleden. Heb jij een vast energietarief? Dan is er niet veel aan de hand. Maar wanneer je een variabel tarief hebt of moet overstappen, kan het zomaar zijn dat je volgend jaar honderden euro’s extra moet betalen. Je kunt met deze hoge tarieven dan ook beter de verwarming een graadje naar beneden zetten dan omhoog. Reken maar uit.

Lees ook: Facebook krijgt waarschijnlijk een andere naam en dit is waarom

Bron: NSMBL | Beeld: Pixabay