Apparaat op stand-by? Zoveel kun je besparen door de stekker uit het stopcontact te halen

stekker

Een heel kleine moeite voor een grote besparing

We weten het inmiddels allemaal: stroom besparen betekent ook geld besparen. Met de huidige energieprijzen is alles mooi meegenomen. Daarom halen steeds meer mensen de stekkers uit de stopcontacten. Bij je koelkast of vriezer moet je dat natuurlijk niet doen, maar bij je televisie of computer kan het geen kwaad. Hoeveel bespaar je eigenlijk door deze apparaten los te koppelen?

Oudere apparaten

Veel van onze apparaten staan een groot deel van de dag op stand-by. De stekker zit in het stopcontact, maar je gebruikt het apparaat eigenlijk niet. Denk aan je televisie, spelcomputer, wasmachine of waterkoker. Vooral oudere apparaten kunnen op deze manier nog veel energie slurpen. Zonde! Volgens Amerikaans onderzoek kunnen apparaten die op stand-by staan zelfs goed zijn voor 5 tot 10 procent van je totale energieverbruik.

Groot bedrag

Maar ook in Nederland loont het om wat vaker de stekker uit het stopcontact te trekken en ‘sluipgebruik’ te voorkomen. MilieuCentraal rekende uit hoeveel een huishouden hiermee kan besparen: maar liefst 100 euro per jaar. Nu de energiekosten flink zijn gestegen, is dit bedrag waarschijnlijk nog hoger komen te liggen. Let wel, hoeveel je precies zult besparen, is afhankelijk van hoeveel apparaten je hebt en hoe oud deze zijn.

Stekker eruit

Het kan een goed idee zijn om een rondje door je huis te lopen en te kijken hoeveel stekkers je eigenlijk in het stopcontact hebt zitten. Van je droger tot aan je waterkoker, en van je elektrische tandenborstel tot aan je koffiezetapparaat – het kan geen kwaad om de stekkers er wat vaker uit te trekken. Houd er wel rekening mee dat je maar weinig zult besparen als je vooral nieuwe apparaten hebt. Vanwege strikte EU-regels verbruiken de nieuwste apparaten al bijna geen energie als ze op stand-by staan.

Lees ook: Dankzij warme herfst besparen we zo’n 7 euro per dag

Bron: MilieuCentraal, Libelle | Beeld: Pexels