Zoveel spaargeld heeft de gemiddelde 55-plusser op de bank staan

Belastingdienst

Goed om te weten

We weten allemaal dat sparen een goede gewoonte is, maar niet iedereen kan het even goed. Waar de één trouw elke maand een vast bedrag opzijzet, heeft de ander een enorm gat in de hand. Maar hoeveel spaargeld heeft de gemiddelde 55-plusser eigenlijk? Wij zochten het uit.

Spaarquote

Volgens het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) is het totale bedrag aan spaargeld van alle Nederlandse huishoudens de afgelopen jaren steeds meer gegroeid. Ook de spaarquote is steeds hoger gaan liggen. Dat is het deel van je inkomen dat je spaart of belegt. In 2015 was dat in Nederland gemiddeld 10,8 procent, terwijl er nu gemiddeld 14,4 procent van het inkomen wordt gespaard.

Gemiddelde en mediaan

Gemiddeld genomen heeft een Nederlands huishouden 46.300 euro aan bank- en spaartegoeden. Dat klinkt wellicht veel, maar het is goed om er rekening mee te houden dat dit bedrag flink omhoog wordt getrokken door de hele rijke huishoudens. Het mediane spaarbedrag, oftewel het midden van alle huishoudens, ligt veel lager: op 18.200 euro.

55-plussers

Kijken we naar de zestigplussers, dan ligt het gemiddelde bedrag aan spaartegoed een stuk hoger. Nederlanders tussen de 55 en 65 jaar hebben gemiddeld zo’n 60.400 euro op de spaarrekening staan, en tussen de 65 en 75 jaar is dat al zo’n 64.600 euro. Bij mensen tussen de 75 en 85 jaar ligt het weer net wat lager: op 64.000 euro.

Minimaal bedrag

Misschien vraag je je weleens af hoeveel geld je minimaal op je spaarrekening moet hebben staan. Financieel expert Annemarie van Gaal vertelt daarover aan de Margriet: “Het is fijn om een bedrag op je spaarrekening te hebben als de auto of de wasmachine het begeeft bijvoorbeeld. Zelf adviseer ik altijd dat je een bedrag op je bankrekening zou moeten hebben waarmee je minimaal drie maanden je vaste en variabele kosten zou kunnen betalen zonder rekening te houden met inkomsten. Spaargeld geeft een gevoel van zekerheid: je kunt wat tegenvallers opvangen.” Aha!

Lees ook: Rijk worden? Leer dan deze vier slechte gewoonten af

Bron: Margriet | Beeld: Pexels