Zwenkwielen en bokwielen: wat is nou eigenlijk het verschil?

zwenkwielen-bokwielen

Welk wiel wordt waarvoor gebruikt?

Heb je wielen nodig voor onder bijvoorbeeld een meubelstuk en ben je zowel de termen zwenkwiel als bokwiel tegengekomen? Hoewel beide soorten op elkaar lijken, zijn er ook duidelijke verschillen te spotten. Wij vertellen je er meer over.

Zwenkwielen

Zoals de naam al doet vermoeden, is een zwenkwiel een wiel dat wil zwenken. Het kan 360 graden om een vaste bevestiging heen ronddraaien. Er zit een gaffel bij, waarin het wiel bevestigd wordt. Er zijn verschillende uitvoeringen van zwenkwielen, onder andere met een rem of een richtingvaststeller. Zwenkwielen worden doorgaans gemaakt van RVS of kunststof. Ook is het mogelijk om voor gegalvaniseerde zwenkwielen te kiezen. Er zijn verschillende bevestigingen mogelijk bij dit soort wielen, van plaatbevestiging tot boutbevestiging en een bevestigingsstift.

Zwenkwielen worden vooral op de werkvloer gebruikt, omdat ze voor betere ergonomische werkomstandigheden zorgen. We zien ze dan vooral terug onder transportkarren, rolcontainers en serveerkarren. Ook kunnen ze je huishouden een stuk makkelijker maken. Zware meubels en stoelen zijn ineens een stuk makkelijker verplaatsbaar als je er zwenkwielen onder laat monteren. We zien ze bovendien vaak in de gezondheidszorg, waar ze voor onder andere bedden en medische apparatuur worden gebruikt.

Bokwielen

Een bokwiel zwenkt niet. De vorm van een bokwiel is ook anders dan die van een zwenkwiel, hoewel ze qua type hetzelfde zijn. De gaffel draait bij bokwielen echter niet mee, het zijn vaststaande wielen. Waar zwenkwielen vaak worden gebruikt voor ondere andere winkelwagentjes, zien we bokwielen bijvoorbeeld veel onder bureaustoelen. Ze kunnen worden gemaakt van diverse materialen, van kunststof en rvs tot nylon, rubber, PVC en gietijzer. Vaak hebben ze doorgaans geen rem en zijn ze alleen te koop met een plaatbevestiging.

Bokwielen worden doorgaans gebruikt in samenwerking met zwenkwielen. Op zichzelf zien we ze vaak terug in de meubelbranche, omdat er een rechte gang moet worden gebruikt om een meubel van de wand te krijgen. Daarnaast worden ze nog weleens gebruikt voor intern transport.

Welke handiger is

Heb je wielen nodig, maar twijfel je nog steeds welk van de twee soorten je moet aanschaffen? Bokwielen zijn de juiste keuze als je wielen nodig hebt die op lange rechte stukken makkelijk rijden. Ook zijn ze doorgaans goedkoper dan zwenkwielen. Is het van belang dat het voorwerp waar de wielen aan worden bevestigd ook stil kan staan, dan worden zwenkwielen aanbevolen (die hebben immers een rem, bokwielen niet). Heb je geen voorkeur voor een van beide soorten? In veel gevallen is het ook mogelijk om bokwielen met zwenkwielen te combineren.

Lees ook: Wat is beter: zelf je auto wassen of naar de wasstraat gaan?

Bron: Wielenoutlet.nl | Beeld: Unsplash, Gabrielle Ribeiro