5 trucjes om beter te sparen

Vind jij het ook zo moeilijk om te sparen?

Zodra het loon op de rekening is gestort, maken we netjes meteen wat over naar de spaarrekening. Echter, na een week of twee halen we vaak al kleine beetjes van onze spaarrekening af, omdat we toch wat krap bij kas zitten. Kleine beetjes sparen werkt om die reden soms een stuk beter dan meteen grotere bedragen op zij zetten. We hebben een paar tips om geld te (be)sparen voor je op een rijtje gezet.

1. 52-weken uitdaging

De 52-weken uitdaging is simpel: elke week spaar je een extra euro. Hoe dat precies werkt? In week 1 doe je één euro in je spaarpot. In week 2 doe je twee euro in je spaarpot en in week 3 doe je drie euro in je spaarpot. Als je dit een jaar lang doet, heb je aan het eind van het jaar 1.378 euro gespaard. De laatste paar weken kunnen pittig zijn. Onthoud echter: als je in week 49 geen 49 euro aan de kant kunt zetten, maar 25 euro op je spaarrekening zet, is het toch weer iets!

2. Neem bonnetjes mee

Tegenwoordig pinnen we veel. Hierdoor vergeten we nog weleens waar we geld aan uit hebben gegeven. Bewaar de bonnetjes van je uitgaven of maak er een foto van. Houd je uitgaven bij in een uitgavenboekje om bewuster te zijn van wat je uitgeeft. Als je precies weet wat je uitgeeft (en wat onnodige uitgaven zijn) kun je beter sparen of beter inschatten hoeveel geld je aan de kant kunt zetten.

3. Betaal met contant geld

Vaak heb je meer inzicht in hoeveel geld je nog hebt als je contant betaalt. Een nadeel is dat je portemonnee daardoor soms uitpuilt van kleingeld. Hoewel, van dat nadeel kun je ook een voordeel maken. Doe voortaan alle 5, 10 en 20 centjes in een spaarpotje. Dit kleingeld mis je vrijwel nooit, maar als je een half jaar lang al deze muntjes spaart, heb je zo 50 euro gespaard!

4. Geef je spaarrekening een naam

Het is veel makkelijker om te sparen als je weet waarvoor je spaart. Bij diverse banken kun je verschillende spaarpotjes maken. Spaar je bijvoorbeeld voor rijlessen voor je zoon of dochter? Geef dit spaarpotje dan ook de naam ‘rijlessen voor …’. Hierdoor wordt sparen een stuk leuker, makkelijker en belonender. 

5. Geef jezelf dertig dagen bedenktijd

Vaak lukt het ons niet om te sparen, omdat we nog weleens een impulsaankoop doen. Wil je dolgraag iets hebben, wat je niet per se nodig hebt? Zet het item op een lijstje en geef jezelf dertig dagen bedenktijd. Wil je het item nog steeds graag hebben na die dertig dagen? Dan mag je het kopen.

Lees ook: Deze sterrenbeelden zijn het slechtst in sparen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Zen Habits, Good Housekeeping | Beeld: Pexels