6 dingen waar je op moet letten als je refurbished elektronica koopt

Zorg dat je deze 6 punten in acht neemt als je refurbished elektronica koopt

We willen altijd het nieuwste van het nieuwste. Helemaal wat betreft de snel veranderende wereld van elektronica en gadgets. Toch is het niet altijd nodig om alles nieuw te kopen en kun je best kijken naar gerefurbishde elektronica. Denk je erover na om een tweedehands smartphone, laptop of tablet aan te schaffen? Let dan vooral even op deze 6 dingen.

Voorkom een miskoop en let op deze dingen als je een refurbished product wil aanschaffen.

Refurbished

Refurbished: wat betekent dit eigenlijk? Deze relatief nieuwe term is vanuit het Engels vertaald. Kort gezegd houdt refurbished in dat gebruikte producten als smartphones, laptops of tablets voor de doorverkoop zorgvuldig worden nagekeken, opgeknapt en opgepoetst. Er zijn veel bedrijven die er als tussenpersoon voor zorgen dat deze tweedehandse producten weer ‘als nieuw’ doorverkocht kunnen worden aan derden. Is die refurbished iPhone 8 die je zo graag wil een goede aankoop? Wel als je op deze punten let!

1. Vooronderzoek

Eén van de belangrijkste eerste stappen is om voor jezelf uit te zoeken of je er voordelen uithaalt om een refurbished product aan te schaffen. Verkopers vergelijken de prijzen die ze vaststellen aan de hand van de oorspronkelijke adviesprijs. Een voordeel dat heel groot kan lijken, maar in praktijk soms kan tegenvallen. Ook is het goed om de actuele winkelprijs van het product te bekijken. Het kan voorkomen dat je soms meer betaald voor een refurbished product dan voor een nieuwe variant.

2. Staat van het product

In wat voor staat is het product? Er zijn aanbieders die dit duidelijk vermelden en hun klanten goed informeren. Zo kun je bij sommige sites kiezen tussen uiterlijke verschillen. Je betaalt dan minder voor een product dat meer beschadigingen heeft. De conditie van het product wordt dan bijvoorbeeld gecategoriseerd door ‘zo goed als nieuw’, ‘enkele gebruikssporen’ of ‘duidelijke gebruikssporen’. Zo weet je van tevoren wat je van een product kan verwachten.

3. Fabrieksgarantie

Nog een belangrijk punt om op te letten is de fabrieksgarantie. De aanbieders geven vaak vanuit hun eigen bedrijf garantie, maar de lengte van de fabrieksgarantie kan per product verschillen. Soms is dit twee jaar en in andere gevallen kan dit zes maanden zijn. Als consument heb je recht op wettelijke garantie, die is gekoppeld aan de verwachte levensduur. Het is alleen moeilijker om bij refurbished producten om de verwachte levensduur te bepalen. Dit kan dus de wettelijke garantie beperken.

4. Controleer de aanbieder

Het internet staat vol met aanbieders die refurbished producten aanbieden. Kijk altijd goed op de websites waar je een product wilt aanschaffen. Controleer of ze in het bezit zijn van een goed keurmerk, zoals het Thuiswinkelwaarborg- of Webshopkeurmerk.

5. Bedenktijd

Heb je je refurbishde product gekocht? Dan heb je altijd 14 dagen bedenktijd bij een online webshop. Zonder motivatie heb je het recht om je product te retourneren. De 14 dagen bedenktijd gaat in op het moment dat het pakket bij je thuis bezorgd is. Ga voorzichtig met het product en de verpakking om zodat deze in dezelfde staat geretourneerd kan worden.

6. Accu

Een onderdeel waar consumenten goed op moeten letten bij de aankoop van een refurbished product is de accu. Deze slijt het snelst, dus controleer bij ontvangst altijd direct of de accu naar behoren werkt. Voor elk besturingssysteem is een app beschikbaar die de staat van de accu kan uitlezen. Gebruikers van Apple kunnen bijvoorbeeld de gratis app Coconut gebruiken om accu’s uit te lezen.

Lees ook: Is de batterij van je iPhone snel leeg? Het kan door deze app komen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Consumentenbond, Telefoondiscounter | Beeld: Unsplash