Aha! Hierdoor geven weerapps soms verschillende voorspellingen aan

weerapps

Wel of geen regen… Hoe weet je wat klopt?

Staar jij ook geregeld naar drie à vier verschillende weerapps? Of hangt jouw geplande stranddag aan een zijden draadje wanneer er meer wolkjes dan zonnetjes op jouw weer-app verschijnen? Grote kans dat je de boel afblaast vanwege deze voorspelling. En juist na zo’n beslissing lijkt het weer achteraf hartstikke mee te vallen. Herkenbaar? We leggen je uit waarom de ene weerapp soms een andere voorspelling aangeeft dan de ander.

Droog of regen

‘Alleen maar regenwolkjes deze week’, is iets wat we vaak denken. We lezen het weer namelijk in symbooltjes. Logisch, daar zijn ze immers voor. Maar één symbooltje kan natuurlijk nooit de weersvoorspelling van een gehele dag voorspellen. Daarom staat er bij een andere app soms helemaal geen wolkje voor die dag. Hoe kan dat?

Goed, om een voorspelling te kunnen geven van het weer, gebruiken meteorologen weermodellen van weerinstituten. Er zijn twee modellen die veel worden gebruikt: European Centra for Medium-Range Weather Forecast (ECMRWF) en de Amerikaanse National Weather Service (NWA). Deze weerinstituten gebruiken krachtige computers om data te verzamelen van satellieten en weerstations. Na meerder berekeningen komt er uiteindelijk een weermodel uit waarmee het weer wordt voorspeld. Daarbij wordt ook rekening gehouden met allerlei natuurkundige processen zoals luchtstromen.

Verschillende modellen

Het Europese weermodel kijkt tien dagen vooruit en de Amerikaanse zestien dagen. Hoe verder er vooruit wordt gekeken, hoe minder betrouwbaar de voorspellingen worden. En omdat elke weerapp weer een ander instituut gebruikt om gegevens te tonen, komen ze dus niet altijd overeen. De instituten meten het weer immers op verschillende manieren.

Een weerapp zoals Buienalarm of Buienradar gebruikt vaak één van beide weermodellen. Hierdoor verschillen de weer-apps nog wel eens van elkaar en kunnen er kleine afwijkingen zijn zoals bij plaatsen die aan het water liggen enzovoort. Dat wordt voortaan dus toch maar voor de zekerheid een paraplu meenemen!

Lees ook: Aha! Dit waren de mysterieuze lichtjes in de lucht van afgelopen weekend

Bron: Margriet | Beeld: Istock