Belangrijk: zo gaan oplichters te werk tijdens een autovakantie

auto

Let goed op deze oplichterstrucs

Autovakanties worden steeds populairder, al helemaal omdat de drukte op de vliegvelden blijft toenemen. Jammer genoeg weten dieven en oplichters hier ook vanaf, waardoor je ook tijdens je autovakantie alert moet blijven. Wij delen vijf oplichtingstrucs met je, zodat jij goed voorbereid op vakantie kan.

Seinen

De meest voorkomende truc is volgens de VAB – de Belgische ANWB – dat voorbijgangers op de snelweg seinen dat er wat mis is met je auto. Dit doen ze vaak als er dicht bij een parkeerplaats of een tankstation langs de snelweg zit. Hier staan de handlangers van de dieven al paraat. Zodra jij de auto uitstapt om te kijken wat er mis is met je auto, worden alle waardevolle spullen in een mum van tijd uit je auto gestolen. Ook doen dieven net alsof er iets mis is met hun eigen auto, zodat jij langs de snelweg stopt om hen te helpen. Deze oplichterstruc gebeurt vooral in Spanje, maar ook in andere landen is het goed om alert te blijven.

Banden leeg laten lopen

Twee jaar geleden waarschuwde de Franse politie al voor deze oplichterstruc. Hierbij laten dieven expres één of meerdere banden leeglopen van auto’s die onbeheerd op een parkeerplaats staan. Daarna is het een kwestie van wachten totdat de bestuurder weer terugkeert. Die gaat dan vanzelfsprekend in de bagageruimte op zoek naar een reserveband of reparatieset. De dieven maken zo gebruik van het feit dat de auto niet op slot staat waardoor ze in andere delen van de auto spullen kunnen stelen. Dus stel: je hebt een lekke band, controleer dan altijd goed of je auto op slot zit en of je je waardevolle spullen op een veilige plek hebt liggen.

Verwilderd

Drie jaar geleden waarschuwde de Franse politie ook al voor de zogeheten ‘Ierse oplichterstruc’. Bij deze truc word je aangesproken op een parkeerplaats door een man of vrouw die erg verwilderd kijkt. Hij of zij leggen dan in perfect Engels uit dat ze zijn opgelicht door ‘gewetenloze dieven’. Doordat ze zijn opgelicht, kunnen ze niet terugkeren naar hun eigen land en vragen ze jou of je ze geld kun lenen. Uiteraard krijgen de slachtoffers het geleende geld nooit meer terug. Het is slim om te zeggen dat je ze niet kan helpen, zo heb je je zo snel mogelijk weer uit de situatie gewerkt.

Betaling

Een andere techniek om mensen op te lichten is dat dieven vragen of je een betaling met een pinpas of creditcard voor hen wilt verrichten. Ze vertellen je dan dat ze zelf geen contant geld hebben en dat hun creditcard niet geaccepteerd wordt. Ga hier nooit mee akkoord. Je wordt namelijk betaald met valse bankbiljetten, waardoor je ‘doei’ kunt zeggen tegen je geld.

Ei

Deze truc is een beetje moeilijk te verklaren. Het is namelijk onduidelijk hoe oplichters deze truc toepassen. Oplichters gooien namelijk een ei tegen je voorruit aan. Het klinkt misschien een beetje raar, maar er zit een hele logica achter. Je doet namelijk automatisch je ruitenwissers aan, omdat je je raam weer schoon wil hebben. Natuurlijk zie je helemaal niets als je hem aanzet en probeert hem dan waarschijnlijk handmatig weer schoon te krijgen. Dit is hét moment voor dieven en oplichters om toe te slaan. Jij bent natuurlijk zo druk bezig met je voorruit, dat je niet meer door hebt dat ze je hele auto aan het leegroven zijn. Doe dus nooit je ruitenwissers aan als er een ei op je voorruit wordt gegooid en rijd gewoon rustig door totdat je op een veilige plek kunt stoppen.

Lees ook: Vakantie op de planning? Zo prop je alles het handigst in de auto!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels