Consumentenbond waarschuwt voor gevaarlijke producten van goedkope webshops

Producten van onder andere AliExpress, Wish en Amazon werden onder de loep genomen

Uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel goedkope buitenlandse webshops zich vaak niet aan de Nederlandse richtlijnen houden. Hierdoor komen gevaarlijke stoffen terecht in de producten, die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. De Consumentenbond deelt daarom een lijst met webshops en producten die als gevaarlijk worden beschouwd.

Onveilige producten goedkope webshops

Steeds meer consumenten wijken uit naar buitenlandse webshops, omdat bepaalde producten hier veel goedkoper worden aangeboden. Wat we echter niet weten is wat voor stoffen en materialen er precies in deze producten zitten. Onderzoek wijst uit dat maar liefst tweederde van de geteste producten onveilig blijkt te zijn. Door de Consumentenbond zijn 250 producten besteld bij goedkope aanbieders als AliExpress, Wish, Amazon en Ebay. De geteste producten variëren van cosmetica tot sieraden en van elektronica tot kinderspeelgoed en bandenbleekmiddelen. 165 producten van de 250 voldoen niet aan de Europese veiligheidsnormen.

Veiligheidstesten

In de producten zitten schadelijke en giftige stoffen, zo blijkt uit het onderzoek. Zo veel zelfs, dat dit kan oplopen tot maar liefst 200 keer de toegestane hoeveelheid volgens de Europese richtlijnen. Veel producten als powerbanks, usb-laders en reisadapters kwamen niet door de veiligheidstesten en ook bij cosmeticaproducten ontbreekt cruciale informatie over de samenstelling. De onveilige artikelen kunnen sneller in brand vliegen, oververhit raken, smelten of een schok geven.

Voorlichting en bewustwording onder consumenten

Directeur van de Consumentenbond, Sandra Molenaar, laat weten erg geschrokken te zijn van de onderzoeksresultaten. “Consumenten realiseren zich onvoldoende dat ze spullen kopen van aanbieders die zich niet aan de Europese regels houden. Daardoor lopen ze enorme risico’s”, stelt Molenaar. Volgens de directeur moet er dan ook zeker iets gedaan worden op het gebied van de juiste voorlichting en bewustwording bij consumenten.

Samenwerking Consumentenbond

Om de rechten van consumenten beter te beschermen, werkt de Europese Unie momenteel aan nieuwe regelvorming. De speciale commissie van de Sociaal Economische Raad, waar ook de Consumentenbond bij betrokken is, is om advies gevraagd om de problematiek aan te pakken. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken hoopt gezamenlijk tot een passende oplossing te komen. De Consumentenbond adviseert om in tussentijd geen producten als kleding, cosmetica, sieraden, speelgoed of elektronica aan te schaffen bij goedkope webshops buiten de EU.

Lees ook: Pas op: valse sms-berichten in omloop betreft het vervallen van betaalpas

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pxhere