Pas op: valse sms-berichten in omloop betreft het vervallen van betaalpas

Oplichters sturen een sms onder de naam van Rabobank

Het online bankieren heeft het leven voor veel mensen een stuk gemakkelijker gemaakt. Geen afschriften meer op de mat, maar alles overzichtelijk in de online bankieren-app. Helaas komen hier echter ook vaak criminelen om de hoek kijken die achter je bankgegevens aan zitten. Zo is op het moment een vals sms-bericht in de omloop onder de naam van de Rabobank.

Valse sms-berichten Rabobank

Oplichters sturen door middel van een sms-bericht willekeurige mensen een ‘Rabobank Alert’. In het bericht laat ‘de bank’ weten dat de huidige betaalpas vervalt voor gebruik. Vervolgens worden mensen verzocht om een vernieuwde betaalpas, geheel kosteloos, aan te vragen via de bijgevoegde link. Wanneer klanten op de link klikken en hun inloggegevens invoeren om zo een nieuwe betaalpas aan te kunnen vragen, hebben de criminelen alle bankgegevens. Complete bankrekeningen van onschuldige mensen kunnen op deze manier van geplunderd worden.

Phising sms- of mail

Let met sms- en e-mailberichten altijd goed op de afzender van het bericht. Banken zullen nooit via een sms-bericht haar klanten vragen om een betaalpas te vernieuwen, maar krijgen hier via de post bericht over. Oplichters proberen ook hun slag te slaan door middel van het versturen van phishing-mails. Net als in het sms-bericht staat in de e-mail een link die doorverwijst naar het inloggen op de banksite. Eenmaal ingelogd liggen bankgegevens op straat en is je bankrekening niet meer veilig. Kijk daarom altijd naar het e-mailadres van de afzender. Vaak wijken deze e-mailadressen enorm af van de banknaam. 

Lees ook: Scannen van QR-codes: dit moet je weten en zo voorkom je oplichting

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Beeld: Tips en Weetjes©, Pxhere