6 tips om geld te besparen met een gezin

Deze tips gaan je een hoop geld besparen

Wie de trotse vader of moeder is van een groot gezin, weet het als geen ander: de kosten kunnen flink oplopen. Ondanks dat het ontzettend gezellig is, kan het ook flink wat stress opleveren. Herkenbaar? Wij geven je een aantal tips om maandelijks nét even wat minder geld uit te geven.

1. Besparen op oppas

Jij en je partner zijn dagelijks, wekelijks of eigenlijk het hele jaar door druk met de kinderen. Kun jij je bijna niet meer herinneren wat een date night eigenlijk is? Dan wordt het tijd om gauw een datum te prikken. Bespaar flink wat geld op een dure oppas door een afspraak te maken met een buur, vriend(in) of familielid die ook kinderen heeft. Om en om passen jullie op de kinderen. Gezellig voor de kids én een goedkope manier om eens een avondje uit te kunnen.

2. Zeg onnodige abonnementen op

Hoe leuk een abonnement op een tijdschrift ook is, het is niet per se nodig. Leest jouw kind graag de Donald Duck? Ga dan eens een middagje naar de bibliotheek of kijk eens in een kringloopwinkel. Vaak worden deze oudere tijdschriften tegen een klein prijsje verkocht. En geloof ons: je kind heeft écht niet door of dit een verouderd nummer is of niet.

3. Maak gebruik van een spaarpot

Kleingeld over? Tijdens het opruimen wat kleingeld gevonden? Stop het in een spaarpot! Ondanks dat het maar een klein beetje geld lijkt, kan het uiteindelijk een leuk potje worden. Bewaar dit bijvoorbeeld om in de zomer eens gezellig een ijsje te halen met de kinderen.

4. Zet die vakantiezorgen opzij

Waarschijnlijk worden jouw kinderen omringd door vriendjes en vriendinnetjes die in de zomer vertrekken naar een warm oord. Zit een vakantie in Spanje, Italië of überhaupt Nederland er voor jou niet in? Maak je dan absoluut geen zorgen. Kinderen vinden het leuk om samen met jou erop uit te trekken. Dus ga bijvoorbeeld een middag fietsen door het bos of trek er een dagje op uit met de trein met je kleine.

5. Shop kleding verstandig

Kinderen lijken soms te groeien als kool. Ook al geeft je kroost zijn of haar kleding door aan een jonger broertje of zusje, het blijft onvermijdelijk om af en toe kleding voor je kids te moeten kopen. Pak het verstandig aan en bezoek een kringloopwinkel of shop online. Online kun je gemakkelijk de prijzen vergelijken en weet je zeker dat je niet te veel betaalt. Een merk zoals B.Nosy biedt een goede prijs- en kwaliteit verhouding, waardoor je niet zo snel een nieuw kledingstuk hoeft aan te schaffen.

6. Maak van boodschappen doen een sport

Boodschappen doen: je wordt er waarschijnlijk niet blij van. Er zijn echter een aantal fijne kneepjes om ervoor te zorgen dat je niet onnodig veel uitgeeft. Maak er een sport van om één keer per week boodschappen te doen. Dit kost flink wat denkwerk, maar hierdoor voorkom je onnodige aankopen. Check folders op aanbiedingen en pas je avondeten hierop aan. Koop dingen zoals wc-papier, vaatwastabletten en wasmiddel altijd in de aanbieding. Dit scheelt enorm!

7. Wees open en eerlijk

Hoe lastig het misschien is: wees open en eerlijk over je financiële situatie. Haal jij een ontzettend dure fles wijn en luxe gebak wanneer er visite komt, maar kun je je dit eigenlijk niet permitteren? Stop daar dan mee. Wanneer je eerlijk bent over je situatie neemt je visite met liefde genoegen met een kop thee en stroopwafel, in plaats van luxe gebak.

Lees ook: 5 trucjes om beter te sparen

Bron: Mamaliefde | Beeld: Piggy bank with hammer, door Marco Verch Professional Photographer and Speaker onder de licentie CC BY 2.0