Zóveel geld moet je sparen om te kunnen genieten van je pensioen

sparen

Goed om te weten

De een houdt enorm van zijn werk en de ander gaat er enkel heen omdat er anders aan het eind van de maand geen geld op de bankrekening wordt gestort. Of je nu van je werk houdt of niet, velen kijken wel uit naar dat pensioen. Maar hoeveel moet je eigenlijk gespaard hebben als je optimaal van je herwonnen vrijheid wilt genieten?

Het verschilt natuurlijk per persoon wat hij of zij onder ‘optimaal genieten’ verstaat.

Sparen
Voordat we enorme getallen naar je hoofd slingeren, willen we er eerst bij vermelden dat dit bedrag enkel een richtlijn is. Ook zijn we ervan bewust dat niet iedereen in staat is om maandelijks een bedrag op zij te zetten. Echter blijkt uit gegevens van de website Geld dat Nederlanders, ondanks de lage rente, steeds meer geld opzij leggen. Gemiddeld sparen Nederlanders 216 euro per maand. Nogmaals, dit is een gemiddelde. De een zal meer kunnen sparen dan de ander.

70-procentsnorm
Het bedrag dat de meesten sparen wordt door velen voornamelijk aan de kant gezet voor zaken die voor je pensioen komen, zoals het kopen van een huis. Wil je optimaal genieten? Dan zul je een gedeelte van het gespaarde geld dus moeten bewaren voor wanneer je met pensioen gaat. Wil jij ‘optimaal genieten’ van je leven zonder werk? Zorg er dan voor dat je je aan de 70-procentsnorm houdt, zo stelt IEX Geld

Zo werkt het
De 70-procentsnorm is in het leven geroepen als indicatie voor een pensioen waarvan je goed kunt leven en je huidige levensstijl kunt behouden. Deze norm is behaald als je AOW én het aanvullende pensioen op 70 procent van je laatstverdiende brutosalaris ligt. Helemaal duidelijk is hiermee helaas niet hoeveel geld je nu précies moet sparen, aangezien je niet weet hoe oud je ongeveer zult worden.

Lees ook: Dit is waarom het superslim is om juist nú koopzegels te gaan sparen!

Wil je dit onthouden? Bewaar de handigste tips en weetjes op Pinterest!

Bron: IEX Geld, Pensioen power, Geld | Beeld: Pexels