10 gewoontes van mensen die goed zijn in sparen

sparen
Zo kan iedereen sparen

De meeste mensen leren al vanaf jongs af aan sparen in een spaarpotje. Er wordt uitgelegd dat je centjes in de spaarpot kunt doen zodat je later meer hebt en iets groters kunt kopen, in plaats van er nu snoep van te kopen. Als kind is dit lastig, omdat je nog niet nadenkt over de toekomst. Als volwassene is dit anders, dan moet je juist wel aan de toekomst denken. Zou jij wel iets meer of beter willen sparen? Wij geven je tips.

Met deze tien tips kan iedereen sparen.

1. Begin vroeg

Stel sparen niet uit tot later, maar begin nu nog. De mensen die hun geldzaken het beste op orde hebben, zijn vaak al jong begonnen. Denk dus niet, ach, dat pensioen komt later wel, maar begin meteen als je start met werken. Stel sparen nooit uit, maar begin meteen. Ook de kleine beetjes aan het begin helpen op lange termijn!

2. Pensioen

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: sluit een pensioen af. De regel die geldt is om ongeveer iedere maand tien procent van je loon in je pensioenfonds te stoppen. Gelukkig gaat het pensioen bij de meeste mensen automatisch van hun loon af, maar als je voor een werkgever werkt die geen pensioen verstrekt, dan moet je het zelf doen.

3. Willen of moeten

Als je echt wilt sparen, zul je wellicht een paar gewoontes moeten doorbreken. Denk bij iedere aankoop goed na: wíl je dit hebben of móet je dit hebben? Eten en andere levensmiddelen móet je, maar je kunt hier meestal veel op besparen door slim te winkelen in de supermarkt. Dure luxeproducten zijn niet nodig. Je moet natuurlijk kleren aan hebben, maar heb je een kast vol jurkjes of bloesjes nodig? Nee. Wees streng voor je zelf en koop alleen dat wat je echt nodig hebt en je zult zien dat je binnen een mum van tijd geld hebt gespaard.

4. Budget

Het kost wat moeite, maar slimme spaarders hebben een streng budget. Veel mensen hebben geen flauw idee waar ze hun geld aan uitgeven, dus begin eens met de vaste lasten. Schrijf alle vaste lasten onder elkaar en kijk wat er over blijft. Van dat geld kun je weer nieuwe budgetten maken: eten, cadeautjes en spaargeld. Je zult streng voor jezelf moeten zijn en misschien ook dingen moeten laten om geld te besparen.

5. Contant

Ben je niet zo goed in sparen? Dan kan het helpen om je maandelijkse budget voor boodschappen te pinnen. Je mag niet meer uitgeven dan dit, dus je moet veel secuurder met je geld omspringen. Ook is de drempel om geld uit te geven iets hoger als je het contant geeft, het voelt dan vaak als meer dan als je pint.

Lees de overige vijf tips op de volgende pagina.

Pagina 1/2