11x dingen die kinderen hun ouders nooit vergeven

kinderen
Deze 11 dingen vergeven kinderen hun ouders nooit

Vroeger hadden veel mensen van opvoeden geen kaas gegeten. Voor 1900 werden kinderen zelfs gezien als kleine volwassenen. Later werd er pas onderzoek gedaan naar de psychologie van kinderen en verschillende opvoedtechnieken. Het is niet eenvoudig om een kind op te voeden en er zijn ook duizenden verschillende theoriën over hoe het moet. Wat voor soort ouder je ook bent, deze elf fouten vergeven kinderen hun ouders nooit.

Het zijn soms maar subtiele dingen, maar kinderen kunnen er erg veel last van hebben.

1. Schuld

Kinderen zijn erg gevoelig voor emoties en pikken ook onbewuste signalen op. Als je veel ruziet met je partner, wordt je kind hier de dupe van. Veel kinderen voelen zich schuldig en zijn bang dat zij de oorzaak zijn van de ruzies. Klaag ook niet over geld waar je kind bij is, omdat ze zich schuldig zullen voelen dat ze veel geld kosten.

2. Emoties

Natuurlijk is er niets aan om een jengelend kind bij je te hebben, maar probeer je kind zijn emoties uit te laten spreken. Straf je het tonen van emoties altijd af, dan krijgt je kind op latere leeftijd problemen. Als je kind jengelt of huilt, vraag dan wát er precies is en leer je kind dus emoties uit te spreken in plaats van op te kroppen.

3. Negeren

Een kind dat iets doet wat niet mag moet gedisciplineerd worden. Ook wil je vervelend gedrag natuurlijk niet ‘belonen’ met aandacht. Toch werkt de techniek om een kind volledig te negeren vaak averechts. Kinderen begrijpen namelijk niet waarom je dat doet en worden hier alleen maar verdrietig van, omdat ze zich genegeerd voelen. Als een kind het idee heeft dat het zijn ouder alleen maar tot last is, ontstaat er een vertrouwensprobleem.

4. Onverschillig zijn

Nog erger dan punt 3, waarbij een ouder het kind af en toe negeert om slecht gedrag af te straffen, is totale onverschilligheid. Dit gebeurt gelukkig alleen in extreme gevallen. Als je nooit iets met je kind onderneemt en je kind aan zijn lot overlaat, voelt hij zich minderwaardig en zal hij juist op een andere, negatieve manier aandacht zoeken.

5. Angst

Kinderen hebben vaak onverklaarbare angsten. Neem deze serieus! Ook als je denkt dat de angst totale onzin is, want voor je kind is de angst wél echt. Als je een kind kleineert of belachelijk maakt om zijn angst, voelen ze zich al gauw vernederd en bang om hun zorgen uit te spreken.

Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2