Zo maak je een lange vlucht een stuk draaglijker, volgens een stewardess

lange vlucht

Je moet onder andere genoeg snacken

We kunnen er maanden naar uitkijken: die langverwachte vakantie. Op vakantie zijn is een droom, alleen is de reis naar de bestemming toe dat vaak niet. Denk aan ellenlange file’s, treinstoringen en urendurende vliegreizen. Helaas kunnen we daar niet zoveel aan veranderen. Wel zijn er een paar trucjes waardoor een lange vlucht wat aangenamer wordt.

Een stewardess van Emirates vertelt hoe je een lange vlucht wat draaglijker kunt maken.

Uren zitten

Als je uren in het vliegtuig zit, vullen velen hun tijd tijdens de vlucht met het kijken van tig films en met het doen van dutjes. Hoewel films kijken en dutjes doen heerlijk klinkt, geldt het tegenovergestelde in het vliegtuig. Door de hoogte verandert de luchtdruk, je krijgt een droge huid en je kunt het gevoel krijgen dat je een jetlag hebt. Tja, voor die vakantie moet je wat overhebben. Om je niet al te hangerig te voelen tijdens die vlucht van acht uur, deelt Kara Mulder, een Emirates-stewardess, een paar tips.

Drink genoeg

Hoewel het voor velen nogal wiedes is om genoeg te drinken, kunnen we deze tip niet vaak genoeg herhalen. “Als je lang in het vliegtuig zit, is het belangrijk om genoeg water te drinken. Door de luchtcirculatie kan je huid namelijk erg uitdrogen”, vertelt ze aan de Amerikaanse Cosmopolitan. Wie toch graag een drankje wil met en beetje smaak kan het beste voor sap gaan. “Fruitsappen zijn veel beter dan drankjes waar alcohol of cafeïne inzit. Helemaal omdat een kater in de lucht veel heftiger is dan op het land.”

Sla geen maaltijden over

Soms menen vakantiegangers dat het overslaan van een maaltijd helpt om een jetlag te voorkomen. Daar is de stewardess het echter niet mee eens. “We raden aan om wel te eten, alleen geen voedsel dat voor verstopping of een opgeblazen gevoel kan zorgen.” Voornamelijk eten dat erg zout is, kun je beter laten staan. Je lichaam houdt door het zout vocht vast, waardoor je je niet zo goed kunt voelen.” Probeer zout te vermijden en neem gezonde snacks mee. “Neem je eigen, gezonde mueslirepen, gedroogd fruit of noten mee. Probeer bovendien niet te veel te eten, ook als je snacks gezond zijn.”

Voorkom jetlag

Als je lang in het vliegtuig zit, is de kans groot dat je moet vliegen op een tijd waarop je meestal zou slapen. Een dutje doen in het vliegtuig klinkt dan ook heerlijk. Probeer echter niet meteen te slapen. Kara schrijft op haar blog The Flight Attendant Life dat het belangrijk is om je horloge alvast in te stellen op de tijdzone van je vakantiebestemming. “Zet de tijd meteen op de lokale tijdzone. Probeer je alvast aan te passen aan die tijden wat betreft eten en slapen. Ga dus niet om één uur ’s middags slapen (of doe hooguit alleen een klein dutje), maar wacht tot het laat genoeg is om te slapen. Zo past je lichaam zich het snelst aan.”

Tips om beter te slapen

Lukt het je niet om de slaap te vatten aan boord van een vliegtuig? Ook daar heeft Kara tips voor. “Drink genoeg water en snack genoeg. Loop bovendien ook om de zoveel tijd even heen en weer en stretch je benen. Neem bovendien een slaapmasker en oordopjes mee om rustig te kunnen slapen.” Ook adviseert ze om een vochtinbrengende crème mee te nemen om je huid hiermee een plezier te doen.

Juiste plek in het vliegtuig

De een vindt het fantastisch om het opstijgen goed mee te krijgen en een ander slaat doodsangsten uit. Wie het maar wat spannend vindt om te vliegen, kan volgens Easy Jet-steward Matt het beste voor in het vliegtuig zitten. “Als je zenuwachtig bent of turbulentie vreest, kun je het beste helemaal voor in het vliegtuig zitten. Als je het wel leuk vindt om een beetje turbulentie te voelen, kun je het beste achterin het vliegtuig zitten”, vertelt hij. “Als je wat meer beenruimte wilt is het ook verstandig om helemaal voorin het vliegtuig te zitten of bij de nooduitgang.” Toch kleeft daar wel een klein nadeel aan: “Onthoud wel dat je niks op de grond mag leggen. Deze plekken moeten namelijk vrij zijn van spullen mochten we in een noodgeval moeten evacueren.”

Lees ook: Google Maps lanceert superhandige nieuwe ‘Live View’-functie

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Cosmopolitan, Flight Attendant Life | Beeld: Pexels