Gebruik een muntje om te controleren of je autobanden aan vervanging toe zijn

autobanden
Wanneer moet je je autobanden vervangen?

Tsja, je autobanden vervangen, wanneer moet dat nou eigenlijk? Wij zouden het eerlijk gezegd niet weten en laten er liever iemand anders naar kijken. Maar wist je dat er een heel simpel trucje is om het profiel van je band te controleren? Zo weet je zelf of het tijd is om je banden te vervangen of dat ze nog wel even meekunnen.

Het is heel simpel!

Slijtage

Door het autorijden slijt het profiel van je autobanden langzamerhand. Het verschilt per type band, rijstijl van de bestuurder, het wegdek, de bandenspanning en de temperatuur hoe lang het duurt voordat de banden vervangen moeten worden. De ene band slijt nu eenmaal sneller dan de ander. Er wordt vaak een gemiddelde levensduur van vijf à zes jaar gegeven, maar dit kan ook langer of korter zijn.

Profiel

Tijdens het autorijden slijt het profiel van je banden langzaam. Als het profiel versleten is, heb je minder grip op de weg met alle gevolgen van dien. Hierdoor is je remweg langer en schiet je sneller uit de bocht. Het kan voor gevaarlijke situaties zorgen, dus het is van belang dat je je banden regelmatig controleert. Zorg ervoor dat je ook minstens maandelijks je bandenspanning controleert, want rijden op te zachte banden zorgt voor meer slijtage.

Controleren

Wil je zelf controleren of je autobanden aan vervanging toe zijn? Dan is het belangrijk om te weten dat je profiel minstens 2 millimeter diep is. Het wettelijke vereiste is 1,6 millimeter, maar veel autobedrijven raden 2 millimeter als maximum aan. Banden kunnen ook schuin afslijten, dus controleer de diepte op meerdere plekken. In Amerika gebruiken ze bij deze truc een Amerikaanse penny, maar wij kunnen gewoon een één euromunt gebruiken.

Euromunt

Pak een één euromunt. Het gouden randje van deze munt is namelijk 3 millimeter. Steek het muntje in het profiel. Is het gouden randje bedekt? Dan is er nog minstens 3 millimeter profiel. Zie je een stukje van het gouden randje? Dan is het tijd om je banden te laten vervangen.

Lees ook: Met deze 7 tips bespaar je veel geld in het huishouden

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Consumentenbond, Autoscout24 | Beeld: Videostill YouTube