Op déze rijbaan moet je rijden als je wil ontsnappen aan een vakantiefile

vakantiefile

Vermijd die vervelende vakantiefile!

Iedereen bereidt zich er fysiek en mentaal op voor: vakantiefile(s). Als je met de auto op vakantie gaat, zijn ze vrijwel onvermijdelijk. Vooral als je op zwarte zaterdag gaat rijden. Gelukkig zijn er wel een paar manieren voor om die vakantiefiles te vermijden bijvoorbeeld door op de juiste rijbaan te gaan rijden. Maar welke is dit eigenlijk?

Vermijden

Niets is zo vervelend als in de file staan. Daarom is het belangrijk om de juiste rijbaan uit te kiezen, zodat je zo snel mogelijk weer uit die lange rij met auto’s bent. Sommige mensen denken tijd te winnen door op de middenstrook te rijden, en anderen vinden het juist sneller gaan op de linkerbaan. Zo heeft iedereen zijn of haar eigen kijk op hoe je files het beste kunt vermijden.

Onderzoek

De Nationale Databank Wegverkeersgegevens deed onderzoek naar welke rijbaan er het snelst weer uit een file was. Ze vergeleken maar liefst 64 ochtendspitsen. Hieruit is gebleken dat de linkerbaan bij 75 procent van de vakantiefiles het snelste is. Ook andere onderzoekers trokken hier dezelfde conclusie uit. In veertig procent van de gevallen is de linkerrijstrook het snelste, laten Remco Gilbers en Marlous Hovestad van De Nationale Databank Wegverkeersgegevens weten. Bij de rechterbaan bleek dit om maar tien procent te gaan. De twee middelste rijstroken zitten ertussenin. Als er wordt gekeken naar een tweebaansweg, was de linkerrijstrook tweederde van de tijd het snelst.

Wisselen van rijbaan

Tijdens het eerste onderzoek werd er ook goed gelet op het wisselen van banen. Het heeft weinig zin om te wisselen van baan, laat verkeerskundig adviseur Marthe Uenk-Telgen weten. Volgens haar is het niet nodig en kun je beter op dezelfde rijstrook blijven rijden. Rij je op een traject van vijf kilometer? Dan kan het wisselen van baan wel voor een beetje tijdswinst zorgen. Ook al is dit waarschijnlijk maar veertig tot tachtig seconden. Wel is het van belang om op het goede moment te wisselen van baan. Onderzoekers geven aan dat dit een pittige taak kan zijn, omdat je hier opperst geconcentreerd voor moet zijn. Daarnaast maak je er andere weggebruikers niet erg blij mee.

Lees ook: Dít zijn de gezinnen die meedoen aan nieuwe seizoen van Een Huis Vol

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Adrian Dascal