Overwinteren: 5 tips om je boot winterklaar te maken

Het is belangrijk je boot goed voor te bereiden op de winter

Wanneer je in het bezit bent van een eigen boot heb je in de winter twee keuzes: laat je de boot in het water liggen of breng je ‘m naar de kant? Welke keuze je ook maakt, het is belangrijk de boot voor te bereiden op de winter. Vorst ligt op de loer en jouw boot moet hier natuurlijk niet aan onderdoor gaan. Wij geven je 5 tips om je boot klaar te maken voor de winter. Succes! 

1. Ruim de boel goed op

Je hebt de afgelopen zomer flink wat uren doorgebracht op de boot. Grote kans dat je hier en daar nog wat hebt laten slingeren. Een fles drinken in de koelkast? Restjes eten in de boot? Ruim dit op en maak de binnenkant van de boot schoon, zodat de boel niet kan bevriezen of bederven. Daarnaast is het verstandig alle kleden, kussens en dekbedden uit de boot te verwijderen. Je wil schimmel natuurlijk voorkomen.

2. Schenk aandacht aan de motor

Ondanks dat je de motor van je boot regelmatig onderhoudt, heeft-ie voor de winter begint wat extra aandacht nodig. Het is belangrijk dat er geen water in het systeem van de motor blijft staan. Heb je een open koelwatersysteem? Laat de motor dan draaien terwijl je antivries in de wierfilter schenkt. Zodra de antivries uit de uitlaat komt, kan de motor uit. Vergeet vervolgens niet de afsluiters dicht te draaien. Goed nieuws, de motor van je boot is nu bestemd tegen de vorst.

3. Verzorg de buitenkant van de boot

Naast de binnenkant van de boot moet ook de buitenkant een flinke poetsbeurt ondergaan. Het is verstandig om vuil aan de buitenkant van de boot vóór de winter schoon te maken, aangezien je na een koude winter niet altijd alles meer goed schoon krijgt. Het is daarnaast ook belangrijk om de rubbers aan de buitenkant van de boot goed in te vetten. De boel kan uitdrogen door de vrieskou, waarna er al gauw scheuren in de rubbers ontstaan.

4. Watervoorziening en toilet

Heb je een toilet in de boot? Dan is alleen het droogpompen van het toilet niet genoeg, aangezien er restjes water in kunnen blijven staan. Wanneer er nog water in de tank zit, is het verstandig deze eruit te halen. Laat vervolgens alle afsluiters vollopen met antivries.

5. Let goed op elektra en gas

Het is verstandig alle accu’s of gasflessen van boord te halen, aangezien je deze apparaten in de winter beter op een droge en koele plek kunt bewaren. Check daarnaast of er op de boot geen andere technische apparaten rondslingeren. Ook is dit het perfecte moment om de gasslangen goed te controleren. Deze slangen dien je om de drie jaar te vervangen, dus het checken op gebreken is geen slecht idee.

Lees ook: Misselijk tijdens boottochtjes? Zo ga je zeeziekte tegen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Varen doe je Samen | Beeld: Unsplash