Dit is waarom je de versnellingspook tijdens het autorijden beter niet kunt vasthouden

Maak jij je schuldig aan deze gewoonte?

Voor veel autorijders is het de gewoonste zaak van de wereld: de versnellingspook vasthouden tijdens het rijden. Het is gewenning, zit comfortabel en – hoe lui het ook klink – het scheelt weer een extra handeling. Toch blijkt deze gewoonte niet heel verstandig. Onderzoekers maken namelijk duidelijk dat het vasthouden van de versnellingspook tijdens het rijden voor slijtage aan de auto kan zorgen. 

Slijtage

Het vasthouden van de versnellingspook is volgens de Britse Wegenwacht geen goed idee. De wegenwacht beweert dat het kan zorgen voor extra slijtage aan de tandwielen van de transmissie, waardoor dit onderdeel eerder aan vervanging toe is. Doordat je hand continu rust op de versnellingspook, kan de schakelvork van de bak tegen de draaiende delen van de bak drukken.

Gevaarlijk

Niet alleen de Britse Wegenwacht waarschuwt voor het vasthouden van de versnellingspook tijdens het rijden. Ook in veel instructieboekjes van auto’s vind je deze informatie terug. Daarnaast is het een stuk gevaarlijker, aangezien je beide handen niet aan het stuur zitten. Moet je onverwachts een beweging naar links of rechts maken? Dan is je hand die op de versnellingspook rust, veel te ver bij het stuur vandaan.

Voet op de koppeling

Heb jij nooit je hand op de versnellingspook tijdens het rijden, maar wel vaak onnodig de koppeling ingedrukt? Dan ben je ook niet heel goed bezig. Wanneer je voor een stoplicht wacht en continu de koppeling ingedrukt houdt, veroorzaakt dit veel frictie tussen de koppeling en transmissie. Beide onderdelen zullen sneller slijten – en ja, dat kost je flink wat centen. Hoe het dan wel moet? Zet de auto in neutraal en laat de koppeling los.

Lees ook: Waarom je de airco in je auto beter niet kunt gebruiken

Bron: AD | Beeld: Gear Stick Manual Shifter in Renault Clio Free Car Picture – Give Credit Via Link, door Motor Verso onder de licentie CC BY 2.0