Met deze simpele truc kom je binnen 5 seconden van je uitstelgedrag af 

uitstelgedrag

Zo hou je meer tijd over voor leuke dingen 

Hoor jij jezelf ook regelmatig zeggen: “Ja-ha, morgen ga ik het écht doen”? Of je iets nu vijf minuten, een dag of een week voor je uitschuift: uitstelgedrag is nooit goed. Je zult die ene taak uiteindelijk toch echt moeten doen, dus waarom niet meteen? Gelukkig is er een eenvoudige oplossing, waardoor je binnen vijf seconden ook echt aan de slag gaat.

Niet nadenken

Je hebt een briljant idee, maar de motivatie om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan is ver te zoeken. Helemaal nu we veel thuiszitten kunnen we ons moeilijker ergens toe zetten. Het is dan heel makkelijk om het door te schuiven naar de volgende dag, de volgende week of zelfs de volgende maand. Wanneer het eenmaal de volgende dag is, heb je er al zo lang over na kunnen denken dat je het oorspronkelijke idee helemaal niet meer zo goed vindt. Je hebt dan allang bedacht wat er allemaal mis kan gaat of waarom het niet zou werken. Tijd om hier verandering in te brengen, dus. Je brein moet namelijk zo min mogelijk tijd hebben om na te denken. 

5 seconden regel 

Uitstelgedrag aan de kant en meteen aan de slag. We horen je denken: makkelijker gezegd dan gedaan. Zo dachten wij ook, tot we deze truc tegenkwamen. We hebben het over de 5 seconden regel. Een hele simpele methode: wanneer je bedenkt dat je iets wilt doen, tel je af van vijf naar nul. Daarna sta je meteen op en ga je aan het werk. Waarom dit werkt? In die vijf seconden is je brein helemaal gefocust op het idee en zodra je opstaat wil je meteen aan de slag. Je hebt geen tijd om aan andere dingen te denken of om excuses te verzinnen. Ideaal! 

Geduld hebben

Werkt het bij jou niet meteen? Geef niet meteen op! Het trucje zal in het begin lastig zijn en het werkt niet meteen bij iedereen. Volgens de wetenschap duurt het zo’n 21 dagen tot je een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd. Wanneer het de eerste keer niet meteen lukt, is dat dus volkomen logisch. Probeer vanaf nu iedere dag de 5 seconden regel toe te passen op klusjes die je normaal uit zou stellen, dan heb je de truc binnen no time onder de knie. Aan de slag, dus! Want minder uitstelgedrag, is meer tijd voor leuke dingen. 

Lees ook: Netflix-lifehack: met deze truc maak je verborgen categorieën zichtbaar 

Bron: Viva | Beeld: Pexels