Pas op! In deze hitte kan je smartphone snel oververhit raken

Met warm weer kan je smartphone snel oververhit raken

In deze warme dagen ben je waarschijnlijk vooral bezig met hoe je het thuis zo koel mogelijk kan houden. Toch is het ook belangrijk om ook je smartphone goed in de gaten te houden. Deze kan namelijk in de warmte snel oververhit raken. Is dit slecht voor je telefoon en waar moet je op letten? 

Heet, heter, heetst

Het zal je misschien niet ontgaan zijn dat smartphones erg temperatuurgevoelig zijn. In deze hittegolf vallen mobieltjes soms zomaar uit of tonen ze onheilspellende meldingen. Je telefoon kan al snel te heet worden wanneer je deze in de auto gebruikt als navigatie. Ook als je lekker op een terrasje zit en je telefoon op de tafel hebt liggen, kan deze door de felle zon snel oververhit raken.

Waar komt dit door?

Wanneer een smartphone te warm wordt, valt deze vaak uit. Dit wordt gedaan om de elektronica en vooral de batterij van de telefoon tegen oververhitting te beschermen. Een telefoon is net als bijvoorbeeld een laptop een computersysteem. Veel laptops hebben echter een ingebouwde ventilator die ervoor zorgt dat het systeem ook bij veelvuldig gebruik kan blijven draaien. Telefoons hebben deze over het algemeen niet nodig, omdat er minder werkzaamheden op worden uitgevoerd. Toch produceren smartphones bij veel handelingen warmte. Denk bijvoorbeeld aan het openen van zware apps, het opladen en het downloaden of streamen van grote bestanden. En als het dan ook nog eens boven de 30 graden is, wordt het al snel te veel voor je telefoon.

Is het slecht voor je telefoon?

Of oververhitting slecht is voor je telefoon, hangt volledig van je telefoon af. De meeste smartphones schakelen uit voordat ze schadelijke temperaturen bereiken en daadwerkelijk oververhit raken. Zodra je smartphone uitgeschakeld is, is het wel belangrijk dat je deze op een koelere plek legt. De lithiom-ion-accu’s die in je telefoon zitten, kunnen namelijk beschadigd raken door aanhoudende hoge temperaturen. Ze verouderen dan sneller en de batterij van je telefoon loopt sneller leeg. In extreme gevallen kan een oververhitte accu zelfs in brand vliegen. Ai!

Lees verder op de volgende pagina hoe je oververhitting met je smartphone kunt voorkomen.

Pagina 1/2