10x waar je een spons nog meer voor kunt gebruiken

spons
Een spons is niet alleen handig bij het schoonmaken

We worden massaal milieubewuster en proberen alternatieven te vinden voor plastic. Ook de spons moeten het ontgelden, want er zijn veel natuurvriendelijkere opties. Heb je al een multiverpakking sponzen in huis of gebruik je ze alsnog graag bij het schoonmaken? Dan kun je heel goed (her)gebruiken voor deze 10 trucjes.

Ondanks alles blijven sponzen toch heel handig.

1. Zaadjes ontkiemen

Sponzen zijn heel handig als je graag een moestuintje wil beginnen, maar niet goed weet hoe. Plaats een vochtige spons op een bord en leg de zaadjes hierop, met genoeg tussenruimte. Zet een glazen kom bovenop het bord zodat je een terrarium creëert. Zet je zelfgemaakte terrarium op een lichte plek en de zaadjes zullen snel ontkiemen.

2. Planten water geven

Zijn de zaadjes eindelijk ontkiemt? Dan kun je de spons hergebruiken! Natuurlijk werkt deze tip ook voor andere planten. Leg een spons in de bloempot (misschien moet je even bijknippen) en vul de pot dan met aarde en je plant. Als je per ongeluk iets te veel water geeft, zuigt de spons het overige water op en kan het niet onderin de pot blijven liggen.

3. Koelkast

Haal je regelmatig een stuk fruit uit de koelkast dat helemaal zacht is geworden en misschien zelfs beschimmeld is? Leg eens een spons bij je verse fruit en groenten in de koelkast. Vooral fruit wordt niet heel blij van vocht en kan erdoor snel gaan schimmelen. De spons zal vocht opnemen en het fruit zo beschermen. Knijp hem wel regelmatig uit om te voorkomen dat deze truc averechts werkt.

4. Maak een koelelement

Wil je je lunch koel houden zonder een zwaar koelelement mee te slepen? Geen nood, dat kun je heel gemakkelijk zelf maken. Dit zelfgemaakte koelelement is herbruikbaar en hartstikke goedkoop. Het enige wat je nodig hebt is een spons en een afsluitbaar plastic zakje. Maak de spons nat en doe hem in het zakje. Sluit deze goed af en leg hem een nachtje in de vriezer. Het resultaat? Een licht en herbruikbaar koelelement! Zodra het water smelt neemt de spons het weer op, dus je hoeft je geen zorgen te maken over nattigheid.

Lees de overige tips op pagina twee.

Pagina 1/2