5 onschuldige tekenen dat je auto het toch echt begint te begeven

tekenen auto

Probeer deze 5 tekenen van je auto te herkennen

Het is makkelijk om onze auto’s als vanzelfsprekend te beschouwen. Je stapt in, draait de sleutel om, zet de auto in de versnelling en rijden maar. Auto’s rijden – behalve wanneer ze het door bijvoorbeeld een motorische fout begeven. Als je let op deze vijf eenvoudige tekens, kun je jezelf onderweg van fatale problemen redden.

Let op deze vijf tekenen en je auto zal veel langer mee gaan.

1. Algemeen onderhoud

Elke minuut dat je auto in beweging is veroorzaakt dit een lichte slijtage aan al zijn onderdelen. De gebruikershandleidingen in de auto – dat boek dat stof verzamelt in het handschoenenkastje – zal je moeten vertellen wanneer je belangrijke vloeistoffen moet verversen, zoals bijvoorbeeld de motorolie. Ook staat hier in wanneer het weer tijd is om de banden van de auto te vervangen. Als je al een tijdje geen controle hebt gehad, is het misschien tijd om je auto naar de garage te brengen.

2. Het profiel van de banden is laag

Zie het als gymschoenen; als ze eenmaal te veel profiel verliezen, houden ze geen grip meer met de ondergrond en glijd je sneller weg. Je kunt het profiel van de banden altijd zelf controleren met een simpele en effectieve test. Je hebt er namelijk alleen een muntje van bijvoorbeeld €0,50 voor nodig. Lees in dit artikel wat je moet doen.

3. De olie raakt op

Als je de auto op een regelmatige basis goed onderhoudt, hoef je je over dit punt waarschijnlijk niet te veel zorgen te maken. Heb je nog wel eens de neiging om het onderhoud aan je auto te vergeten? Dan is het belangrijk om in ieder geval het volgende punt vast in je agenda op te nemen. De motorolie van de auto dient namelijk om de paar maanden gecontroleerd te worden.

Hierbij een herhalingscheck voor de oliecontrole indien het alweer enige tijd geleden is:

  • Zorg ervoor dat uw auto op een vlakke ondergrond staat en uitgeschakeld is (hoewel het kan helpen om de auto eerst een paar minuten te laten draaien, om de vloeistof in beweging te krijgen) en de kap te openen.
  • Haal vervolgens de peilstok van zijn plek, veeg hem af op een schone doek of keukenrol en duw hem helemaal naar binnen en haal de peilstok hem weer naar buiten.
  • Als alles in orde is, moet het de olie ergens tussen de twee streepjes vanaf de bodem uitkomen.
  • Als het bijna op is, kun je het met één of twee liter olie bijvullen. Zorg er wel voor dat je het soort olie gebruikt dat wordt vermeldt in de gebruikershandleiding. Of ga naar de garage waar de monteurs dit voor je kunnen doen.

Lees op de volgende pagina welke twee tekenen je nog meer moet kunnen herkennen als je auto op het punt staat om het te begeven.

Pagina 1/2