Vliegangst? Zo stap je met een zorgeloos gevoel het vliegtuig in

vliegangst

30 procent van de Nederlanders kampt met vliegangst

Vliegangst komt voor bij drie op de tien mensen. Bij ongeveer één op de tien is de angst zelfs zó groot dat vliegen geen optie is. Herken je jezelf hierin en wil je dit veranderen? Dan kunnen deze tips je helpen om met een zorgeloos gevoel het vliegtuig in te stappen, op weg naar een ontspannen vakantie. 

Bereid je reis goed voor en zorg voor voldoende afleiding.

Aviofobie

Vliegangst wordt ook wel aviofobie genoemd en kent verschillende vormen. In veel gevallen is vliegangst een gevolg van andere angsten, zoals hoogtevrees, controledrang, claustrofobie of angst voor ongelukken. Vliegangst gaat gepaard met verschillende lichamelijke klachten. Denk aan een droge mond, hyperventilatie, verhoogde hartslag, maag- en darmproblemen, trillen, zweetaanvallen en misselijkheid. Ook kunnen psychologische klachten optreden: geheugenproblemen, dwangbeelden, stress en paniekaanvallen.

Vliegangst overwinnen vóór de vlucht

De volgende tips helpen je om je vliegangst te overwinnen, nog voordat je het vliegtuig instapt.

1. Bereid je reis goed voor

Probeer, indien mogelijk, een stoel voorin het vliegtuig te boeken. Op die plek is turbulentie vaak minder te voelen dan achterin het toestel.

2. Boek een rechtstreekse vlucht

Voor de meeste mensen zijn het opstijgen en landen de grootste stressmomenten. Boek daarom het liefst een rechtstreekse vlucht, dan heb je geen last van overstappen en meerdere keren opstijgen en dalen.

3. Vertrouw op de veiligheid

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar onthoud dat vliegen één van de meest veilige vormen van reizen is. De kans dat er iets misgaat, is vele malen kleiner dan tijdens het fietsen of autorijden.

4. Vermijd suikers, cafeïne en alcohol

Suikers en cafeïne vergroten de stress, dus het is waarschijnlijk beter om deze te mijden. Ook alcohol is niet bevorderlijk voor je angst, het doet meer kwaad dan goed. Ook kan je het je suf maken.

Wil je weten hoe je je vliegangst tijdens de vlucht overwint? Lees dan verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2

Array