Last van vliegangst? Met deze tips stap je zonder zorgen het vliegtuig in

vliegen vliegangst vliegtuig tips

Met deze tips wordt het vliegen veel minder eng

Voor de meesten kan het aftellen beginnen, want de zomervakantie staat voor de deur! Hartstikke leuk natuurlijk als je afreist naar een ver vakantieoord, behalve als je nog wel eens last kan krijgen van vliegangst. Een lange vliegreis is niet voor iedereen een pretje. Gelukkig kunnen deze tips je helpen om je vliegangst onder controle te krijgen.

Uit cijfers van stichting Valk blijkt dat een op de drie mensen bang is om te vliegen.

Andere angsten

Teije Koopmans, klinisch psycholoog en psychotherapeut bij stichting Valk, helpt mensen om van hun vliegangst af te komen. Volgens hem betekent vliegangst eigenlijk niet helemaal dat je bang bent om te vliegen. “Het is altijd gekoppeld aan andere angsten,” deelt hij met nu.nl. “Vliegangst op zichzelf bestaat niet. Er zijn allerlei onderliggende angsten die het kunnen veroorzaken.” Misschien vind je het eng om de controle te verliezen of heb je juist angsten om in een afgesloten ruimte te zitten, hoog boven de vaste grond.

Aanpak

Volgens de psycholoog is het daarom wijs om eerst de onderliggende angst(en) te achterhalen en hier vervolgens een aanpak op baseren. “Daarna kun je pas van je vliegangst af komen.” Een mogelijkheid is bijvoorbeeld een kortdurend therapieprogramma dat speciaal tegen vliegangst is ontwikkeld. Zit je angst echter bij jou nog niet zo diep, maar wordt je eerder erg nerveus tijdens een vliegreis? Dan kunnen deze simpele tips jou goed op weg helpen.

Vermijd suiker en cafeïne

Je bent waarschijnlijk al nerveus genoeg tijdens je vliegreis. Deze stressgevoelens verhogen al aanzienlijk je hartslag. Neem je dan ook nog eens veel suiker en cafeïne in, dan versterk je de nervositeit alleen maar meer. Drink daarom liever geen frisdranken met een hoog cafeïne gehalte, koffie en vermijd snoepgoed met veel suikers erin.

Ademhalingsoefeningen

Hoe eenvoudig het misschien ook klinkt, ademhalingsoefeningen kunnen goed helpen om je angsten te verminderen. De juiste ademhaling kan het stresssysteem, dat voor buikpijnklachten en zweethanden kan zorgen, een soort van ‘deactiveren’. Wees bewust van je ademhaling en adem diep in en uit. “Het brengt je direct tot rust,” vertelt de angstcoach. “Door je ademhaling aan te passen, geef je een seintje aan je lichaam dat je de controle hebt.”

Benieuwd naar de overige tips tegen vliegangst? Check snel de volgende pagina!


Pagina 1/2