Op deze manier krijg je zwarte voetafdrukken uit je slippers en sandalen

Voetafdrukken uit slippers sandalen

En dat is makkelijker dan je denkt

Op warme dagen is het heerlijk om een paar luchtige slippers of sandalen te dragen. Het enige nadeel is dat er na een paar keer dragen al donkere voetafdrukken in het voetbed ontstaan. Super zonde natuurlijk! Gelukkig is dit probleem eenvoudig op te lossen.

Vuil en zweet

Het lijkt misschien slijtage, maar niks is minder waar. Voetafdrukken in je slippers en sandalen is een verzameling van opgehoopt vuil. De afdrukken ontstaan door opgedroogd zweet en vuil van buitenaf. Geen fris idee om daar steeds opnieuw met je schone voeten in te stappen. Tijd voor een schoonmaakbeurt! Slippers en sandalen kun je op verschillende manieren schoonmaken, afhankelijk van welk materiaal ze gemaakt zijn. 

Zout en een tandenborstel

De kunststof variant kun je eenvoudig schoonmaken met water en zeep. Gaan de voetafdrukken nog niet helemaal weg? Dan kun je het proberen met zout en een tandenborstel. Ja, echt waar. Strooi een beetje zuiveringszout op natte slippers of sandalen. Laat het een paar minuten inwerken en borstel ze vervolgens schoon met een oude tandenborstel. Tot slot spoel je de slippers af met water en ze zijn weer als nieuw! Door het zout zijn de zweetluchtjes ook meteen verdwenen. Een win-win situatie, dus!

Schoenreiniger

Zijn de voetafdrukken zo hardnekkig dat bovenstaande tips niet werken? Dan kun je deze techniek met reinigingsspray speciaal voor schoenen proberen. Deze tip werkt ook als je slippers of sandalen hebt die van ander materiaal dan kunststof gemaakt zijn. Check eerst even op een klein stukje hoe het materiaal van de schoen op de spray reageert. Als dit goed gaat, kun je echt aan de slag. Spray de donkere plekken van de voetafdrukken in met de reinigingsspray tot het goed nat is. Laat de spray een paar minuten intrekken, tot het nog enigszins vochtig is. Met een oude tandenborstel kun je de vlekken wegpoetsen. Maak de tandenborstel nat onder de kraan en wrijf goed over de vlekken heen. Herhaal dit tot de vlekken verdwenen zijn.

Groene zeep

Voor leren sandalen en slippers bestaat over het algemeen een speciaal reinigingsmiddel. Liever een goedkoper alternatief? Dan kun je ook warm water en groene zeep of afwasmiddel gebruiken. Gebruik een zacht sponsje om de vlekken uit je zolen te krijgen. Let op dat je niet te hard schrobt en de slippers of sandalen niet te nat maakt. Hiermee kun je het materiaal beschadigen en dat wil je natuurijk niet.

Afwasmiddel

Tot slot een tip voor slippers en sandalen die van suède zijn gemaakt. Hier moet je ontzettend voorzicht mee zijn en vooral niet te veel water gebruiken. Probeer eerst om de slipper of sandaal schoon te krijgen zonder water, met een tandenborstel of sponsje dat licht schuurt. Mocht dit niet werken, kun je een beetje warm water en afwasmiddel proberen. Laat de slippers of sandalen aan de zon drogen.

Lees ook: Met slippers aan of op blote voeten autorijden: mag dat nu wel of niet?

Bron: Margriet | Beeld: Pexels