Waarom je nooit koffie voor het ontbijt moet drinken

koffie

Het is beter om ermee te wachten tot na het ontbijt

Ren je in de ochtend meteen naar je koffiezetapparaat om een kopje koffie te zetten? Voor sommige mensen is koffie de perfecte start van de ochtend. Rustig wakker worden terwijl je een slok neemt van je loeihete bakkie pleur. Maarre, je kunt beter even wachten met koffie tot ná het ontbijt, zo blijkt uit onderzoek.

Routine

Opstaan en regelrecht naar het koffiezetautomaat lopen: voor velen is het een dagelijkse routine. Tenzij je een écht ochtendmens bent, is de kans groot dat je niet meteen vrolijk naast je bed staat als de wekker gaat. Logisch, want je lichaam heeft even tijd nodig om wakker te worden. Veel koffiedrinkers denken dat ze de cafeïne nodig hebben om wakker te worden. De dag beginnen met een lekkere kop koffie, het liefst ook nog meteen een tweede voor wat extra energie. Helaas is dit ritueel niet de allerbeste optie, we kunnen het zelfs ‘fout’ noemen. Uit onderzoek van de universiteit van Bath blijkt namelijk dat een sterke bak koffie na een ‘slechte nacht’ ervoor zorgt dat je lichaam glucose niet goed kan verwerken, wat weer leidt tot een verstoord metabolisme.

Metabolisme

Koffie zorgt ervoor dat ons lichaam glucose slechter kan afbreken. “Koffie heeft dus gevolgen op ons metabolisme en glucose-afbraak. Dat realiseren we ons niet altijd. Juist als je slecht geslapen hebt, wil je juist graag een kopje cafeïne drinken”, concludeerde hoofdonderzoeker Harry Smith. Daarom is het beter om pas ná het ontbijt een bakkie pleur te nemen, want dan heeft het geen effect meer op de stofwisseling.

Cortisol

Tóch liever eerst koffie en dan pas ontbijt? Dan kun je dat het beste drinken een uur nadat je bent opgestaan. Dit heeft allemaal te maken met je cortisolgehalte. Cortisol is het hormoon dat je interne klok regelt. Je kunt het beste pas beginnen met koffie als je cortisolgehalte gedaald is. Vanaf het moment dat je wekker is gegaan, is je cortisolgehalte nog een uur lang op zijn hoogst. Na dat uur kun je dus gerust je eerste kop inschenken. Begin je al met een cafeïne stoot voordat je cortisol is gedaald? Dan zal het hormoon het effect ervan tenietdoen en kun je zelfs een tolerantie voor koffie ontwikkelen. Je zult daarna nóg meer cafeïne moeten drinken om hetzelfde effect te bereiken.

Wat is dan de beste vervanger voor je gebruikelijke kop koffie?