Dit zijn de beautyvoordelen van rijstwater

Beautyexperts zijn laaiend enthousiast over rijstwater.

We googlen met z’n allen wat af. Zo maken we dankbaar gebruik van deze zoekmachine als we meer moeten weten over wasmachine’s of meer willen lezen over het Britse koningshuis. Ook wordt er veel gezocht naar ‘rijstwater’, deze zoekterm steeg de afgelopen maanden met maar liefst 2000 procent op Google.

Dit kun je allemaal met rijstwater doen.

Rijstwater

In Japan wordt rijstwater al járen gebruikt om haar langer te laten groeien en bovendien sterker en zachter te maken. Deze traditie wordt in Japan ook wel yu-su-ru genoemd. De Japanse dames wassen hun lange lokken met het rijstwater om hun haar sterker te maken. De traditie uit Japan is overgewaaid naar andere landen en de blogs en vlogs over het haar wassen met rijstwater schieten de grond uit als paddenstoelen. Rijstwater zou vele voordelen hebben voor je huid én haar.

Waarom werkt het zo goed?

Rijstwater zit vol met vitamines, mineralen en aminozuren die kunnen bijdragen aan een gezonde en mooie huid. Ook bevat rijstwater de antioxidant Ferulazuur, een stof die de huid kan kalmeren en genezen als die is verbrand. Ook bevat het water inositol, een koolhydraat dat het haar kan versterken. Niet zo gek dat veel mensen jubelen over rijstwater.

Hoe maak je rijstwater?

Rijstwater kun je heel makkelijk maken. Je hebt ongeveer 100 gram rijst nodig en 480 milliliter water. Spoel het rijst af en doe de rijst in een kom en schenk het water erbij. Roer door en laat de rijst daarna 20 tot 30 minuten rusten. Giet de rijst af en bewaar het water. Doe het water in een luchtdichte bak als je het wilt bewaren, het blijft ongeveer een week goed. De rijst kun je daarna alsnog koken voor het eten. Voor de volgende dingen kun je het rijst gebruiken:

Gezichtsreiniger

Maak je huid schoon met rijstwater om een zachtere en stralende huid te krijgen. Schenk een beetje van het water op een wattenschijfje en masseer je gezicht met het schijfje. Doe dit een paar keer per week om je huid een boost te geven. Ook helpt het water om je poriën te verkleinen.

Tegen acne

De kalmerende werking van het water is ook een van de redenen waarom het goed werkt tegen acne. Het vermindert de roodheid en zal er ook voor zorgen dat je in de toekomst minder snel een puistje krijgt.

Tegen eczeem

Rijstwater kan de irritatie van eczeem verlichten. Dompel een schoon washandje onder in het water en dep het een paar minuten op de huid. Laat je huid daarna drogen.

Kalmeert een verbrande huid

Rijstwater helpt niet alleen om de irritatie van eczeem te verlichten, maar je kunt het water ook gebruiken als je bent verbrand door de zon. Rijstwater vermindert de roodheid van de huid en biedt verkoeling. Voor extra verkoeling kun je het water eerst in de koelkast doen, daarna op een wattenschijfje doen en dit op de huid deppen.

Haarspoeling

Rijstwater helpt je haar een handje om sterker en gezonder te worden. Was je haar zoals je normaal ook zou doen met shampoo en conditioner. Schenk daarna een royale hoeveelheid rijstwater over je haar. Masseer het goed in je hoofdhuid en haar en spoel het daarna uit met water.

Conditioner

Je kunt het rijstwater ook gebruiken als conditioner. Voeg een paar druppels lavendelolie aan het rijstwater toe en schenk dit daarna over je haar. Masseer het in en laat zo’n 10 minuten zitten. Spoel het daarna uit met lauwwarm water.

Lees ook: Gevoelige tanden kunnen door deze 7 dingen veroorzaakt worden

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: One Good Thing by Jillee, Vogue | Beeld: Commons Wikimedia, Gran