Gevoelige tanden kunnen door deze 7 dingen veroorzaakt worden

gevoelige tanden

Heb je last van gevoelige tanden? Dan kunnen dit de mogelijke oorzaken zijn

Mensen met gevoelige tanden herkennen het direct: het drinken van een koud glas water of het eten van een ijsje veroorzaakt een intense zenuwpijn in de tanden. Erg vervelend en het liefst zijn we die gevoelige tanden eerder kwijt dan rijk. Zodra je weet wat de oorzaak van deze pijn in je tanden is, kun je er iets tegen doen.

Dit zijn de zeven mogelijke oorzaken en wat je kunt doen tegen gevoelige tanden.

1. Blootliggend tandvlees

Geloof ons, je bent echt niet de enige die last heeft van gevoelige tanden, aangezien ongeveer de helft van de bevolking weleens last heeft van gevoeligheid in de tanden. Glazuur en tandvlees beschermen het tandbeen. Echter, naarmate we ouder worden, komt het tandbeen meer bloot te liggen. Tubuli, kleine kanalen die zich in het tandbeen bevinden, lopen richting de zenuwen. Zodra deze openliggende kanalen in contact komen met bijvoorbeeld koud eten of drinken kan dit een vervelende pijn veroorzaken in de tanden.

2. Beschadigd tandvlees en glazuur

Lijkt het alsof de gevoeligheid in je tanden steeds meer toeneemt? Dan kan het mogelijk zijn dat je tandvlees en/of glazuur beschadigd is. Ook door deze beschadiging kan het tandbeen sneller bloot komen te liggen. De oorzaak van beschadiging op het tandvlees en glazuur kunnen afgeleid worden van de onderstaande punten.

3. Poetsen

Tandenpoetsen is goed voor ons gebit, toch? Dat klopt, maar je kan ook te veel of juist te hard poetsen. Hoe harder je poetst, hoe meer tandvlees en glazuur je kan beschadigen. Poets twee keer per dag, ongeveer drie minuten per sessie en maak ronddraaiende, zachte poetsbewegingen.

4. Knarsen

Vaak hebben mensen niet door dat ze knarsen omdat ze dit bijvoorbeeld in hun slaap doen of als ze overdag gestresst zijn. Knarsen kan echter wel het glazuur van je tanden ernstig beschadigen. Is het glazuur eenmaal weg, dan kan het ook niet meer terug komen op je tanden. Wees daarom (overdag) meer bewust wanneer je aan het knarsen bent. Ook kan een speciaal bitje helpen om het knarsen te verminderen tijdens het slapen. Neem contact op met de tandarts over de mogelijkheden van dit bitje.

5. Tanderosie

Glazuur kan worden aangetast door zuur eten of drinken, waardoor je het vervolgens sneller wegpoetst tijdens het poetsen van je tanden. Zuur eten en drinken kan daarom beter zoveel mogelijk vermeden worden. Voorbeelden van zuur eten of drinken kunnen fruitsappen, wijn, azijn, frisdrank of citrusfruit zijn.

6. Mondhygiëne

Zoals we al eerder aangaven kunnen we helaas niet veel doen aan terugtrekkend tandvlees naarmate we ouder worden. Toch kun je het proces wel een stuk vertragen door je mondhygiëne goed op peil te houden. Poets en flos dagelijks je tanden om je tandvlees zo lang mogelijk gezond te houden.

7. Gaatjes of afgebroken tanden

Lijken alle bovenstaande oorzaken niet te passen bij jouw klachten? Dan bestaat de kans dat je mogelijk last hebt van een gaatje of een afgebroken tand. Ook hierdoor kunnen je tanden erg gevoelig worden. Bij aanhoudende gevoeligheid ga direct even langs de tandarts om je gebit te laten controleren.

Lees ook: Drie tekenen dat je waarschijnlijk tandenknarst in je slaap

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet, GoodtoKnow | Beeld: Pixabay