Zo voorkom je dat je tanden verkleuren

7 tips om je tanden wit te houden

Gezonde, witte tanden: zo zien we het graag. Onze tanden hoeven niet zo wit te zijn dat ze licht geven in het donker, maar we hebben het liefst wel een gebit zonder verkleuring. Voor de kleur van je tanden is het niet zo’n strak plan om te roken. Maar wat kun je nog meer doen – of juist laten – om te voorkomen dat je tanden verkleuren?

1. Poets twee keer per dag

Tover de tandenborstel regelmatig tevoorschijn. Leg de tandenborstel bovendien niet al terug na een halve minuut poetsen. Poets je tanden minstens twee minuten en maak cirkelvormige bewegingen met de borstel. Zo verwijder je de tandplak het beste. Poets je de plak niet goed weg? Dan kan het hard worden, waardoor tandsteen kan ontstaan.

2. Schaf een elektrische tandenborstel aan

Nu we het toch over poetsen hebben: met een elektrische tandenborstel verwijder je vaak meer tandplak dan met een gewone borstel. Het is belangrijk om tandplak goed te verwijderen, omdat tandplak tandsteen produceert. Tandsteen is dan weer een van de grootste oorzaken van verkleurde tanden.

3. Vervang je tandenborstel elke drie maanden

Als je minstens twee keer per dag je tanden poetst, moet je regelmatig je opzetborstel of tandenborstel vervangen. Als je borstelharen versleten zijn, moet je de borstel meteen vervangen.

4. Eet ‘wit’ voedsel

Voedingsmiddelen waar veel kleurstoffen inzitten doen niet veel goeds voor je tanden. Eet daarom wit voedsel om verkleuring te voorkomen. Denk bij witte voedingswaren aan kip, rijst en vis.

Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2