Zo voorkom je dat je tanden verkleuren

witte tanden

7 tips om je tanden wit te houden

Gezonde, witte tanden: zo zien we het graag. Onze tanden hoeven niet zo wit te zijn dat ze licht geven in het donker, maar we hebben het liefst wel een gebit zonder verkleuring. Voor de kleur van je tanden is het niet zo’n strak plan om te roken. Maar wat kun je nog meer doen – of juist laten – om te voorkomen dat je tanden verkleuren?

1. Poets twee keer per dag

Tover de tandenborstel regelmatig tevoorschijn. Leg de tandenborstel bovendien niet al terug na een halve minuut poetsen. Poets je tanden minstens twee minuten en maak cirkelvormige bewegingen met de borstel. Zo verwijder je de tandplak het beste. Poets je de plak niet goed weg? Dan kan het hard worden, waardoor tandsteen kan ontstaan.

2. Schaf een elektrische tandenborstel aan

Nu we het toch over poetsen hebben: met een elektrische tandenborstel verwijder je vaak meer tandplak dan met een gewone borstel. Het is belangrijk om tandplak goed te verwijderen, omdat tandplak tandsteen produceert. Tandsteen is dan weer een van de grootste oorzaken van verkleurde tanden.

3. Vervang je tandenborstel elke drie maanden

Als je minstens twee keer per dag je tanden poetst, moet je regelmatig je opzetborstel of tandenborstel vervangen. Als je borstelharen versleten zijn, moet je de borstel meteen vervangen.

4. Eet ‘wit’ voedsel

Voedingsmiddelen waar veel kleurstoffen inzitten doen niet veel goeds voor je tanden. Eet daarom wit voedsel om verkleuring te voorkomen. Denk bij witte voedingswaren aan kip, rijst en vis.

Lees verder op de volgende pagina.

5. Beperk je thee- en koffieconsumptie

Koffie, thee en rode wijn hebben een paar dingen gemeen. Het zijn alle drie vloeistoffen en de drankjes bevatten alle drie tannine. Deze chemische verbindingen in de drankjes tasten het tandglazuur aan, waardoor je tanden gelig kunnen kleuren. Probeer je koffie-, thee- en rode wijnconsumptie daarom te beperken.

6. Neem een kauwgompje

Als je kauwt, maak je speeksel aan en speeksel neutraliseert nou net de zuren in je mond. Bovendien verwijder je door de kauwbewegingen ook nog eens de viezigheid van je tanden. Kauw voor blije tanden overigens wel op een suikervrij kauwgompje.

7. Eet rauwe groente

Rauwe groenten eten als snack is niet alleen hartstikke gezond, maar ook goed voor de kleur van je tanden. Als je knapperige groenten verorbert, hebben deze producten een schurend effect op je tanden. Zo vul je dus je maag en je reinigt je tanden. Win-win!

8. Zoenen

Een toch wel leuke tip: zoenen. Met zoenen verwissel je speeksel uit met je partner en dat is hartstikke goed voor je gebit. Ook dit speeksel neutraliseert de zuren in je mond. Leuke bijkomstigheid: het is ook nog eens goed voor je immuunsysteem, mits je zoenpartner op dat moment natuurlijk geen verkoudheidje onder de leden heeft.

Pagina 1/1

Lees ook: Dit zijn de 6 leukste spellen voor op pakjesavond

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Unsplash