8 dingen die je met bitterzout kan doen

bitterzout

Bitterzout kun je voor veel verschillende dingen gebruiken

Sommigen kennen het als bitterzout, anderen als Engels- of Epsom zout (magnesiumsulfaat). Al jaren lang wordt dit middel in het huishouden gebruikt. Maar, ook voor je lichaam, zowel bij in- als uitwendig gebruik, kan dit zout erg goed van pas komen. Zo gebruiken sommige mensen bitterzout als een laxerend en ontspannend middel, maar wist je dat je dit zout voor al deze andere dingen kunt gebruiken?

Bitterzout, ofwel Epsom Salt (650 gram) is o.a. bij de Kruidvat verkrijgbaar voor €3,59.

1. Bad

Artsen en deskundigen stellen dat weken in een bad van bitterzout een veilige en gemakkelijke manier is om het gehalte aan zowel magnesium als sulfaat in het lichaam te verhogen, omdat deze mineralen beide gemakkelijk door de huid kunnen worden opgenomen. Voeg daarom 400 gram bitterzout toe aan je warme badwatr. Probeer minimaal 12 minuten te baden en gebruik geen zeep. Zeep zal de werking van de zouten verstoren. Rust na het baden ongeveer twee uur, of beter nog, neem je bad net voor het slapengaan. Je zal slapen als een roosje!

2. Voet weken

Als je geen bad hebt, of gewoon niet zo dol bent op in bad gaan, probeer dan eens een voetbadje met bitterzout. Voeg 200 gram bitterzout toe aan een teiltje met warm water en laat je voeten hier 20 minuten in weken. Je lichaam absorbeert het magnesium en sulfaat via je voeten, dus je krijgt nog steeds de voordelen van een volledig lichaamsbad.

3. Verlicht constipatie

Deze zoutsoort is een natuurlijk laxeermiddel dat kan worden gebruikt om constipatie te verlichten. Los 1 theelepel bitterzout op in een glas water en drink op. Het zal extreem bitter smaken, maar het werkt wel!

4. Haarvolume

Een eenvoudige behandeling met bitterzout zal je haar zacht en vol laten voelen. Voeg gelijke delen van een diepe conditioner en het zout toe aan een steelpan en roer om te combineren. Zet de pan vervolgens op laag vuur, net zolang tot het mengsel is opgewarmd. Werk het conditioner en het zoutmengsel door je haar en spoel het vervolgens na 20 minuten goed uit.

5. Meststof voor de tuin

Meerdere onderzoeken tonen aan dat bitterzout planten kan helpen groener te worden met veel meer prachtige bloemen. Magnesium helpt zaden te ontkiemen, waardoor de chlorofylproductie toeneemt en de fosfor- en stikstofopname verbetert.

6. Verwijderen van splinters

Los ongeveer 200 gram zout op in een bak met water en laat het gebied waar de splinter zich bevindt weken. Het zout helpt de splinter losser in de huid te weken, waardoor hij gemakkelijker te verwijderen is met een pincet.

7. Verzacht insectenbeten

Gebruik bitterzout om zwelling en jeuk van insectenbeten te verminderen. Maak een kompres door een katoenen washandje in koud water te weken dat is gemengd met ongeveer twee eetlepels bitterzout en breng het aan op de huid.

8. Exfoliëren van de huid

Meng een handjevol bitterzout met wat olijfolie of babyolie om een pasta te maken. Wrijf zachtjes op je gezicht voor een diepe reiniging van de poriën. Je kunt dit mengsel ook gebruiken op je hielen, ellebogen en andere ruwe delen van je lichaam. Spoel achteraf goed af en dep droog met een schone handdoek.

Lees ook: 4x schoonmaken met een puimsteen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: One Good Thing | Beeld: Pixabay