Ai: zóveel geld moet je op je spaarrekening hebben – en 50 procent heeft dit niet

sparen
Sparen kan ook erg moeilijk zijn

Wanneer ’s ochtends de wekker gaat, heeft menigeen geen zin om de dekens van zich af te slaan om vervolgens naar het werk te gaan. Logisch, dat bedje is zo lekker warm en op je werk wachten tien nog onbeantwoorde mails op je. Maar wanneer je loon wordt gestort, is het het allemaal waard. Wat ga je ermee doen? Uitgeven of sparen? Kans is best groot dat je voor het eerste gaat. Uit onderzoek blijkt namelijk dat Nederlanders veel te weinig sparen.

Veel Nederlanders hebben minder spaargeld dan geadviseerd wordt.

Minder dan 1000 euro
Natuurlijk geldt niet voor iedereen dat hij of zij een enorm gat in de hand heeft. Sommigen kunnen nu eenmaal niet sparen vanwege onfortuinlijke situaties. Echter verandert dat niets aan het feit dat 58 procent van de Nederlanders minder dan 1000 euro spaargeld heeft, dit blijkt uit onderzoek van Viking.

Adviesbedrag
Het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) adviseert om een appeltje voor de dorst te hebben van minimaal 3550 euro, en dit geldt voor alleenstaanden zonder kinderen die in een huurhuis wonen en die niet in het bezit zijn van een auto. Echter vindt financieel adviseur Paul van der Kwast dit wel wat heftig. “Ik vind het NIBUD vaak wat overdreven”, vertelt hij aan Viking. Ook wil de adviseur benadrukken dat sparen niet voor iedereen een vanzelfsprekend gegeven is. “Voor velen in onze bevolking is rondkomen heel lastig.”

Generatieverschil
Opvallend is ook dat er een duidelijk verschil te zien is tussen generaties. Zo spaart 63 procent van de millennials (personen geboren tussen 1980 en 2000) meer dan de generaties voor hen. Ook zijn de rekeningen van deze jongere generaties royaler gevuld dan die van ouderen. Dit zou mogelijk komen doordat jongeren beseffen dat ze zelf redzamer moeten handelen dan de generatie voor hen.

Wil jij proberen meer te sparen? Dan heeft Viking nog een aantal tips voor je:  

Lees ook: Dit is waarom het superslim is om juist nú koopzegels te gaan sparen!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Viking | Beeld: Pixabay