André van Duin praat openhartig over verlies van man Martin

Ook spreekt de presentator over zijn darmkanker en het herstel daarvan

Het verlies van zijn man Martin Elferink raakt André van Duin nog altijd. Zichtbaar geëmotioneerd vertelde de presentator afgelopen zaterdag over het grote verlies. Ook sprak hij over de darmkanker waar hij onlangs aan werd geopereerd. 

Het gaat goed

André van Duin schoof gisteren aan als gast bij de eerste aflevering van Matthijs Gaat Door van Matthijs van Nieuwkerk. “Ik ben helemaal niet meer ziek. Het is perfect in orde gekomen. Het gaat best heel goed”, doet André uit de doeken wanneer Matthijs vraagt naar de operatie die de komiek in het geheim onderging.

Dezelfde ziekte als Martin

Een paar maanden nadat de liefde van Andrés leven komt te overlijden aan kanker, krijgt André dezelfde diagnose. “Dat verwacht je helemaal niet”, vertelt André daarover. “Je hebt het hele proces meegemaakt en hoe het mis kan gaan. En dan niet zoveel later maak je het zelf mee in een mildere vorm, want bij mij was het nog niet uitgezaaid.”

Diagnose

De komiek is inmiddels geopereerd en het gaat goed met hem, maar op het moment dat hij de diagnose kreeg, vroeg hij zich wel af: “Waar doe ik het nog voor als het goed gaat? Je moet jezelf dan toch bij elkaar pakken. Ik ben vrij stoïcijns en ik kan het een beetje wegwuiven en relativeren. Daar maak je het jezelf wel makkelijker door.”

Naar Martin

De 73-jarige vertelt dat hij veel afleiding had. Zo had hij de opnames van Heel Holland Bakt om handen en lieve vrienden die hem erdoorheen sleepten. Matthijs vraagt de zanger op de man af of hij niet dacht: ‘Ik ga snel naar Martin toe’. “Dat heb ik wel gedacht, ja”, antwoordt André eerlijk.

Aanwezigheid

Ook al is de grote liefde van André er niet meer, de presentator voelt nog altijd de aanwezigheid van zijn man. “Ik overleg ook dingen met Martin thuis. Ik praat de hele dag met hem.” André acht de kans klein dat Martin hem kan horen. “Maar misschien ook wel”, denkt hij.

Steun

André put veel steun uit de gedachte dat zijn man bij hem is. Hij nam dan ook een foto van Martin mee naar het ziekenhuis. “Dat gaf toch wel een bepaalde steun, daar heb ik me wel aan vastgehouden.” Maar ook vanuit zijn omgeving werd hij overladen met lieve berichtjes en daar had hij ook veel aan. “Ik ben blij dat ik vanavond hier zit om de mensen thuis te bedanken, want ik heb zoveel kaartjes en appjes gehad. Heel hartelijk dank voor de steun. Ik heb er heel, heel, heel veel steun aan gehad.” 

Bekijk hier de volledige aflevering van Matthijs Gaat Door.

Lees ook: BZV-koppel Steffi en Roel zijn ouders geworden van een dochter

Bron: Matthijs Gaat Door | Beeld: Videostill Matthijs Gaat Door

Array