Annemarie uit ‘Waar doen ze het van?’ reageert op kritiek

Annemarie waar doen ze het van

De moeder van acht krijgt soms te maken met heftige reacties

In Waar doen ze het van? zien we hoe vier gezinnen met hun geldzaken omgaan. Een van de veelbesproken stellen zijn Annemarie en Maarten Geerts. De twee hebben acht kinderen en krijgen regelmatig kritiek op hun manier van opvoeden.

Waar doen ze het van

Vier gezinnen met vier verschillende maandbudgetten, dat is Waar doen ze het van? om draait. En zoals we kunnen verwachten van programma’s die openhartig over geldzaken spreken, verbazen kijkers zich regelmatig over de manier waarop andere mensen met hun financiën omgaan. Ook deelnemers Maarten en Annemarie Geerts, een stel met acht kinderen, kan rekenen op bakken kritiek. Toch heeft Annemarie geen spijt.

Goede ervaring

“Het was heel tof”, vertelt Annemarie over de opnames aan LINDA. “Na een opnamedag hadden we steevast een adrenalinekick. En we hebben laten zien wat we wilden laten zien.” Vooroordelen over haar grote gezin is Annemarie inmiddels wel gewend, maar door deelname aan het programma kreeg ze ook heel wat nare reacties over de manier waarop ze haar geld besteedt.

Binnen het budget

Het gezin heeft een maandbudget van 4750 euro. Kinderfeestjes en dure Sintcadeaus zitten er niet altijd in, ook uit principe: “Wij geven ons geld op een andere manier uit dan de rest van Nederland. Ik wist dat daar gedoe over zou ontstaan. We hadden ingecalculeerd dat er veel commentaar zou komen op het feit dat we geen kinderfeestjes vieren. Toch hebben we dit gedeeld, omdat we ervan overtuigd zijn dat de manier waarop kinderfeestjes gegeven worden, niet meer normaal is. Hetzelfde geldt voor sinterklaas. Het is waanzin wat kinderen tegenwoordig allemaal in hun schoen krijgen”, vindt Annemarie. “Wij durven op te staan en te zeggen: ‘We doen er niet meer aan mee.’ En daar heb ik geen spijt van, maar de reacties zijn soms heftig.”

Duizenden manieren

Met kritiek had Annemarie dus al rekening gehouden, maar toch vond ze het ongelofelijk hoeveel commentaar van andere moeders ze over zich heen heeft gekregen. Ze wil dan ook een belangrijke boodschap meegeven: “Ik moedig moeders aan om elkaars keuze te respecteren en elkaar niet af te vallen. Er is niet één beste manier om je kind groot te brengen. Er zijn duizenden manieren om dat te doen.” De moeder van acht bekent dat het zelfs na ‘jarenlange’ ervaring nog altijd een ontdekkingsreis is. “Ook na acht kinderen weet ik nog niet wat echt werkt. Daarom sta ik open voor allerlei manieren en respecteer ik moeders die het anders doen. Dat maakt het moederschap toch veel leuker?”

Waar doen ze het van? is woensdagavond te zien om 21:40 op NPO1.

Lees ook: Monique Smit reageert op misprijzende opmerking Henny Huisman

Bron: LINDA | Beeld: EO